Ingenting är lättare än att göra egen buljong. Självklart går det bra att använda färdigköpt men har man tid och ork är mödan värt att göra eget.
Jag kokar buljongen lite då och då när jag köper en hel
kyckling. Styckar det och använder kycklingben och vingar till buljongen. Jag får många middagar från en hel kyckling
för två personer!
Buljongen kan du antingen konservera eller frysa in i mindre
bitar – otroligt behändigt t ex att frysa in det i isformar och ta fram precis
så mycket som man vill vid varje tillfälle.
Man kryddar inte buljongen med salt eller vitlök! Det är i
och för sig en smaksak men just salt och vitlök kan man tillföra den mat som
man lagar – det enda jag använder är några kryddpepparkorn, Däremot kan man
tillsätta lite örter efter tycke och smak. Ta det du har hemma i form av färska
örter.
Satsen ger ca 1,5 – 2 liter buljong
Ben och
vingar från en kyckling, |
Örter (några
exempel) |
2 st. gula
lökar |
En stjälk
rosmarin |
Vita delen
från en purjolök |
Timjan |
4 – 5 st. vårlökar |
Oregano |
2 st. stora
morötter |
Salvia |
2 – 3 stjälkar
selleri |
Lagerblad |
4 – 5 kryddpepparkorn |
Ca 3 liter
vatten |
Metod:
- Tvätta, torka och skär grönsakerna i mindre bitar.
- Häll lite olja i en rymlig kastrull,
- Stek lök, selleri, morötter en kort stund (2 – 3 minuter).
- Tillsätt sedan resten av ingredienserna och häll på så mycket vatten att det täcker samtliga ingredienser. Låt det hela koka upp, sänk värmen och låt det sjuda med locket på ca 2 timmar. Ta av locket och låt det sjuda ytterligare en timme.
- Sila och sätt buljongen i kylen över natten.
- Ta bort all fett som har flutit till ytan dagen efter och häll upp buljongen i mindre behållare (t ex behållare för istärningar) eller muffinsformar och frys in.
Jag paketerar buljongen individuellt och lägger det i en
påse. Det är både behändigt och otroligt
gott att ha i grytor av olika slag eller soppor för den delen.
Buljongen har lång hållbarhet i frysen!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar