Underbar soppa gjord på skalat vete. Lättare och billigare kan det inte bli!
I Iran använder man både skalat vete och skalad råg i
matlagning. Oftast i
mustiga soppor. Här är ett exempel på soppa som man kan laga med skalat vete. Det
kan göras helt vegetarisk. Uteslut då kycklingen och tillför grönsaksbuljong
istället för kycklingbuljong. Blanda gärna i någon typ av vegetarisk kyckling
eller liknande om du vill ha ännu mer matig soppa.
I Sverige är Willys den livsmedelsbutik som är billigast när det gäller skalat vete - 17:90
för ett kilo. Ett kilo räcker långt. Nedanstående recept räcker till 6 rejäla
portioner och då använder man bara 1,5 dl vetekorn!
Ingredienser för 6 portioner
1,5 dl
skalade vetekorn |
1,5 tsk salt |
1,5 liter
vatten (ca) |
0,5 tsk
gurkmeja |
2 st.
kycklinglår |
2 krm malen
kummin |
1 gul lök |
En bunt
persilja |
2 morötter |
2 st. kycklingbuljong |
3 – 4
stjälkar selleri |
2 msk pressad
citron |
1 tsk
svartpeppar |
Ev. lite
mjölk eller grädde mot slutet |
Metod:
- Blötlägg skalade vetet i minst 6 timmar.
- Skär grönsakerna i fina tärningar.
- Värm lite olja i en stor kastrull.
- Häll i hackade grönsakerna och stek i 2 – 3 minuter.
- Häll bort blötläggningsvattnet från vetet.
- Häll över vetet, risgryn, örter inklusive lagerblad och pepparkornen. Rör runt.
- Lägg i kycklingben och vingar.
- Häll i så mycket vatten så att det täcker allt.
- Låt det koka upp – sänk värmen och låt sjuda under lock ca 2 timmar. Ta av locket och låt det sedan sjuda sakta ytterligare en timme.
- Ta ut kycklinglåren och rensa dessa från ben och eventuella senor.
- Häll tillbaka rensade kycklingdelarna och välhackade persiljan i soppan,
- Tillsätt lite mjölk eller grädde.
- Låt sjuda utan lock ca 30 minuter.
- Smaka av med mer kryddor, pressad citron och eventuellt lite grädde eller mjölk.
Servera med några goda smörgåsar.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar