Dessa persiska kikärtkakor är enkla att göra och otroligt goda! Endast fyra ingredienser.
De här kakorna har speciell betydelse för mig. Ljuvliga barndomsminnen! De här kakorna har bakats i Iran i urminnestider – bakas numera året om men förr i tiden bakades det egentligen till det Persiska Nyåret (Norooz). Minns än idag febrila aktiviteterna i huset inför det Norooz – det ända jag brydde mig om var just de här kakorna! Visste var mamma förvarade dessa och då gjorde jag mig ärenden dit! Åt hur mycket som helst – mamma var förvånad att det var så lite kvar.
Det är otroligt enkelt att baka dessa kakor, endast fyra
ingredienser. Huvudingrediensen är kikärtsmjöl – men det är inte ”svenska”
kikärter! Det är speciella kikärter som finns i livsmedelsbutiker som säljer
persiska matvaror. Där hittar man både kikärterna (som äts som nötter i Iran)
och även kikärtsmjöl.
Ett hemligt knep är att använda sig av klarifierad smör
eller GHEE som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.
Bortsett från kikärtsmjölet är det malen kardemumma,
florsocker och smör – det är allt! Jag älskar kardemumma och därför tar jag
lite mer än andra. Om du är sisådär lagom förtjust ta bara 0,5 tsk istället för
3/4 tsk.
Kakorna får under inga omständigheter vara för stora! Du
behöver kakformar som är max 2 cm i diameter för att stansa dessa kakor, annars
håller inte kakorna ihop. Det absolut klassiska sättet att dekorera kakorna är
strimlade pistaschnötter. Man håller det upprätt och sedan trycker ner det
mycket varsamt i mitten av kakan före gräddningen. Vill man göra det lätt för
sig lägger man bara på en strimlade pistaschnöt ovanpå kakan.
Ingredienser för 50 – 60 kakor
Smeten |
Garnering |
200 gram
rostade kikärtsmjöl |
Strimlade
pistaschnötter |
100 gram smör
(se noter ovan) |
|
100 gram
florsocker |
|
3/4 tsk malen
kardemumma |
|
Metod:
- Sätt ugnen på 150° (C)) – (300° (F) varmluftsugn 25 grader mindre (125°)
- Lägg fram klarifierad osaltat smör så att det blir rumstempererat.
- Tillsätt florsockret, använd en handvisp och blanda det riktigt ordentligt.
- Tillsätt malen kardemumma och fortsätt vispa till dess du får en smidig deg.
- Sikta över kikärtsmjölet – knåda med händerna till dess allt är inkorporerat.
- Lägg en bit plastfolie på köksbänken och häll över kaksmeten. Forma det till en fyrkant och slå in det som ett paket.
- Låt det vila i kylen ca 30 minuter.
- Ta ut smeten. Mjöla ytterst lite på köksbänken eller bakduken och kavla ut degen till 1,5 cm tjocklek.
- Stansa kakorna och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
- Garnera med pistaschnötter.
- Fortsätt till dess du har använt hela smeten.
- Baka i ugnen ca 35 minuter.
Låt kallna helt innan du börjar äta det 😊
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar