söndag 10 oktober 2021

Nane Nochodchi - Persiska kikärtskakor

 English translation and video


Dessa persiska kikärtkakor är enkla att göra och otroligt goda! Endast fyra ingredienser.



De här kakorna har speciell betydelse för mig. Ljuvliga barndomsminnen! De här kakorna har bakats i Iran i urminnestider – bakas numera året om men förr i tiden bakades det egentligen till det Persiska Nyåret (Norooz). Minns än idag febrila aktiviteterna i huset inför det Norooz – det ända jag brydde mig om var just de här kakorna! Visste var mamma förvarade dessa och då gjorde jag mig ärenden dit! Åt hur mycket som helst – mamma var förvånad att det var så lite kvar.

Det är otroligt enkelt att baka dessa kakor, endast fyra ingredienser. Huvudingrediensen är kikärtsmjöl – men det är inte ”svenska” kikärter! Det är speciella kikärter som finns i livsmedelsbutiker som säljer persiska matvaror. Där hittar man både kikärterna (som äts som nötter i Iran) och även kikärtsmjöl.

Ett hemligt knep är att använda sig av klarifierad smör eller GHEE som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Bortsett från kikärtsmjölet är det malen kardemumma, florsocker och smör – det är allt! Jag älskar kardemumma och därför tar jag lite mer än andra. Om du är sisådär lagom förtjust ta bara 0,5 tsk istället för 3/4 tsk.

Kakorna får under inga omständigheter vara för stora! Du behöver kakformar som är max 2 cm i diameter för att stansa dessa kakor, annars håller inte kakorna ihop. Det absolut klassiska sättet att dekorera kakorna är strimlade pistaschnötter. Man håller det upprätt och sedan trycker ner det mycket varsamt i mitten av kakan före gräddningen. Vill man göra det lätt för sig lägger man bara på en strimlade pistaschnöt ovanpå kakan.

Ingredienser för 50 – 60 kakor

Smeten

Garnering

200 gram rostade kikärtsmjöl

Strimlade pistaschnötter

100 gram smör (se noter ovan)

 

100 gram florsocker

 

3/4 tsk malen kardemumma

 

 Metod:

  1. Sätt ugnen på 150° (C)) – (300° (F) varmluftsugn 25 grader mindre (125°)
  2. Lägg fram klarifierad osaltat smör så att det blir rumstempererat.
  3. Tillsätt florsockret, använd en handvisp och blanda det riktigt ordentligt.
  4. Tillsätt malen kardemumma och fortsätt vispa till dess du får en smidig deg.
  5. Sikta över kikärtsmjölet – knåda med händerna till dess allt är inkorporerat.
  6. Lägg en bit plastfolie på köksbänken och häll över kaksmeten. Forma det till en fyrkant och slå in det som ett paket.
  7. Låt det vila i kylen ca 30 minuter.
  8. Ta ut smeten. Mjöla ytterst lite på köksbänken eller bakduken och kavla ut degen till 1,5 cm tjocklek.
  9. Stansa kakorna och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  10. Garnera med pistaschnötter.
  11. Fortsätt till dess du har använt hela smeten.
  12. Baka i ugnen ca 35 minuter.

Låt kallna helt innan du börjar äta det 😊

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar