lördag 16 oktober 2021

Shirinie Zaban (Tunga-kakor)


English translation and video 


Härliga och mycket goda kakor som brukar ha formen av en tunga. Att baka kan inte vara enklare än så här och de är supergoda. Endast fyra ingredienser!


Kakornas har formen av en tunga därav namnet. Det man behöver är färdigköpt smördeg från frysdisken. Du behöver inte ens kavla smördegen! 

I iran brukar man använda en oval form för att stansa kakorna – men det behövs verkligen inte – du kan lätt skära ut kakorna med hjälp av en vass kniv. Det är endas 4 ingredienser: Färdigköpt smördeg, honung, vatten och socker. Det är allt 😊

Antalet beror på hur stora eller små du gör dessa. Skär man rektangulära kakor får man 4 st. per smördegsplatta. Riktigt fiffigt – dvs att man gör så många som man har lust med.
Smördegen ska vara 3 – 5 mm tjock.

För 8 st. rektangulära zaban

2 st. smördegsplattor
3 msk flytande honung
1 – 2 tsk ljummet vatten
Lite socker

Metod:

  1. Sätt ugnen på 200° (C))
  2. Ta ut smördegsplattorna och låt dessa tina upp lite, ca 30 minuter – det är lättare att skära när smördegen är fortfarande lite stela.
  3. Skär ut rektangulära kakor eller den form som du själv gillar.
  4. Skär ett snitt i mitten av kakorna, en inte ända ut!
  5. Lägg kakorna i en ugnsform med bakplåtspapper på.
  6. Blanda honung och vatten och blanda väl, det får inte vara för löst och inte för tjockt.
  7. Pensla kakorna med honungsblandningen.
  8. Strö lite socker på varje kaka, jag använde 1/4 tsk till varje kaka – men du kan ta mer om du önskar.
  9. Baka i ugnen 7 minuter – stäng av värmen och låt kakorna efterbaka ca 28 minuter eller till dess de har blivit riktigt gyllene på ytan.
  10. Ta ut kakorna och pensla på honungsvatten igen.

Låt kallna helt.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar