lördag 23 oktober 2021

Persiska nöttoppar


 English translation and video


Så lätt att baka de här nöttopparna. Så goda att du kommer vilja göra det om och om igen.

I Iran lagas de här kakorna på lite olika sätt, du kan ta vilka nötter du vill men godast blir det med valnötter. Det är verkligen superenkelt att baka de här kakorna. Bara tre ingredienser. Jag tillsätter lite malen kardemumma ibland eftersom jag tycker att det förhöjer smaken – men det är inte nödvändigt. Kakorna är lite sega och mjuka till en början därför hackar jag 50 gram av nötterna lite grövre och maler resten (100 gram) – men du kan mala allt eller grovhacka allt, det är upp till dig.

Ingredienser för ca 12 st

150 gram malda nötter

2 st. stora äggvitor

150 gram florsocker

1 knivsudd malen kardemumma (kan uteslutas)

 Metod:

  1. Sätt ugnen på 200° © (varmluftsugn 175° (C)).
  2. Mal nötterna. Du kan också hacka 50 gram av valnötterna lite grovt och mala resten – eller hacka alla nötterna grovt-
  3. Häll 2 äggvitor i en blandarskål och vispa det till hårt skum – det ska vara riktigt stadigt! När du vänder skålen upp och ner på skålen med äggvitorna ska det inte rinna!
  4. Under tiden blandar du malda och hackade nötter i en separat skål, lägger till florsocker och eventuellt lite (knivsudd) med mald kardemumma. Blanda väl.
  5. När äggvitorna är klara tar du några skedar av det och blandar med nötmixen, vänd ner äggvitorna – vispa inte! Rör det bara åt ett håll.
  6. Spritsa eller klicka ner kakorna på bakplåtspapper – lämna bra med mellanrum mellan kakorna.
  7. Tryck försiktigt ner en halv valnöt mitt på varje kaka.  
  8. Grädda i ugnen 10 – 12 minuter eller till dess kakorna har fått en fin färg.
  9. Låt kakorna vila minst 10 minuter innan du lägger det på ett galler för att kallna helt. 

Super gott med kaffe eller te!

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar