lördag 27 november 2021

Sossis Bandari (Persisk pyttipanna)



English translation and video


 Enkel, snabb och väldigt god korvrätt – du kommer att göra den om och om igen!

Som barn var jag väldigt kräsen med mat – men jag gillade verkligen den här rätten som tillagades speciellt för mig när jag inte var särskilt förtjust över vad som serverades.

Sossis betyder korv på farsi och Bandari betyder hamnstil. Detta är med andra ord en regional rätt från den södra delen av Iran längs med Persiska viken. Påminner mycket om den svenska pyttipanna fast lite mer smakrik kanske. 

De tre huvudingredienserna i den här rätten är potatis, lök och korv. Om du råkar ha paprika hemma kan du använda den i den här rätten också.

Korven:
Eftersom vi inte äter fläsk i Iran använder vi övervägande korv gjord på nötkött, men du kan använda vilken korv du vill, det kan vara fläsk, nötkött, kalkon eller kycklingkorv.

Kryddorna
De olika rätterna från denna region i Iran tenderar att vara mer kryddiga i jämförelse med resten av Iran. Om du vill ha mindre "hetta" använd mindre av till exempel: chilipulver. Vill du ha mer "hetta" kan du tillsätta 1 – 2 tsk sambal oelek.

Ingredienser till 6 portioner

1 tsk oregano

800 g tärnad potatis (1 x 1 cm)

1 tsk rökt paprikapulver

800 g valfri korv diagonalt skuren i "mynt"

1/2 kopp tomatpuré

800 g lök /skuren i tjocka skivor) eller grovskuren

1 tsk chilipulver (kan uteslutas)

3 – 4 msk ghee eller olja

2,5 – 3 dl vatten

Kryddor:

För extra smak:

3 pressade vitlöksklyftor

1 stor paprika (valfri färg)

1 tsk gurkmeja

1 msk saffransvatten

1 tsk currypulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk malen spiskummin

Citron- eller limejuice efter smak

1 tsk salt

1 – 2 tsk sambal oelek

1/2 tsk svartpeppar

 


Metod:

  1. Tvätta, skala och tärna potatisen. Häll vatten över och salta lätt. Sätt åt sidan.
  2. Skär korven diagonalt i "mynt". Sätt åt sidan.
  3. Skala löken, du kan aningen skiva dem tunt eller i grova skivor.
  4. Mät upp alla kryddor och ställ åt sidan.
  5. Mät upp vatten och tomatpuré och ställ åt sidan.
  6. Tärna paprika om du använder det. 
  7. Värm upp en panna och häll 3 msk ghee eller vegetabilisk olja. Vänta tills pannan är riktigt varm innan du tillsätter den hackade löken. 
  8. Fräs löken i 3 – 4 minuter, salta dem lätt i början. Rör om då och då för att undvika att löken bränns.
  9. Sila av potatisen och torka av den med en kökshandduk innan du lägger den i löken. Fräs potatis och lök i ytterligare 6 minuter.
  10. Tillsätt korven efter 6 minuter. Fortsätt steka potatis, lök och korven tillsammans ytterligare 5 - 6 minuter. Använder du tärnade paprika kan du tillsätta det nu.
  11. Tillsätt kryddningen och blanda väl.
  12. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och vatten, blanda väl.
  13. Låt det koka upp, lägg på locket, sänk värmen och låt sjuda sakta i 15 – 20 minuter eller tills potatisen är klar.
Servera med grönsallad.

Noshe Jan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar