Snabblagat och riktigt gott att ta till ibland.
Det här är verkligen det svenskaste av det svenskaste
maträtterna. Ingen annan skulle komma på att göra stroganoff av korv! 😊
När våra barn bodde hemma åt vi det oftare än nu när de är
utflugna. Dryg mat som mättar och är otroligt gott. Det tar inte heller så lång tid att laga.
Gott att serveras med potatismos, ris eller pasta. Korven smakar ju inte mycket
– det är såsen som gör susen.
I Iran serverar man friterade strimlor av potatis till biffstroganoff
– så det kan man ha även till korvstroganoff. Har hittat något som heter Pommes
Pinnes som fungerar utmärkt till, det ger krspighet till maträtten som jag
tycker är viktigt.
Vi lagar korvstroganoff med falukorv men ingenting hindrar
att man gör det med andra typer av korv med lite mer smak eller starkare
kryddor. Det här är ett basrecept vilket innebär att du kan lägga till andra
saker om du önskar – vissa har i senap, jag har inte det eftersom jag använder
garde limo (malen torkade persiska lime) och även pressad citron i min
stroganoff.
Ingredienser
för 3 rejäla portioner |
1,5 dl vatten |
450 gram
falukorv |
2 dl grädde |
200 g gul lök |
1 msk pressad
citron |
0,5 tsk salt |
0,5 msk
kycklingfond |
1 krm
svartpeppar |
|
1 tsk paprika
/helst rökt) |
Tillbehör |
1 tsk garde limo (malen persiska lime) |
Pommes Pinnes. |
Metod
- Skala och hacka löken.
- Skär korven i önskad form – jag strimlar alltid, men gör inte det för smått!
- Mätt upp vatten, grädde, kryddor.
- Värm en panna med lite ghee eller olja. Vänta till dess pannan är riktigt varmt innan du tillsätter hackade löken.
- Stek löken i 5 – 7 minuter. Tillsätt korven efter 5 minuter.
- Stek allt tillsammans i 5 minuter – rör om då och då.
- Tillsätt kryddorna och tomatpurén, blanda väl-
- Häll över vattnet, låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda till dess vattnet har försvunnit – det tar ca 5 – 10 minuter.
- Häll i grädden, blanda väl. Sänk värmen och låt det sjuda ca 5 minuter.
- Smaka av – jag tillsatte 1 msk pressad citron och 0,5 msk kycklingfond
- Låt det koka upp – klart att serveras.
Servera gärna ris, pasta eller potatismos till.
Noshe Jan!
PS: Om du är allergisk mot lök kan du använda 1 krm Asofetida istället för löken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar