söndag 14 november 2021

Zucchinikaka

 English translation and video

 

Det här är ett mellanting mellan kaka och bröd, lätt att göra och otroligt gott!

Jag är förtjust i banana nut bread, och även morotskaka, eller egentligen allt som innehåller nötter med torkade frukt osv. I somras planterade jag zucchini i trädgårdslandet och fick några riktigt stora härliga zucchinier, det blev både soppa och bröd. Det här receptet var ett experiment som lyckades riktigt bra.  

Brödet passar utmärkt till kaffe eller te med eller utan mjukost.

Bortsett ifrån riven zucchini kan du ha i egentligt det du gillar, har du inte nötter hemma eller är allergisk kan du låta bli det – har du inte choklad hemma kan du ha i någonting annat t ex hackade dadlar osv. Du kan använda yoghurt istället för cremefraiche – men smaka gärna av ”degen” – det kan hända att du behöver tillsätta lite mer socker eftersom yoghurt är lite syrligare än cremefraiche

Av erfarenhet vet jag att det är bäst att mäta allt och ha det klart innan man börjar! En gång när jag lät bli det glömde jag sockret i kakorna och det var inte en trevlig upplevelse måste jag säga – så mise en place!

Ugnsvärme 175° (C) 1 timme – (varmluftsug 150°)
Form: 1,5 litersform

Ingredienser för ett bröd/kaka

280 g vetemjöl

2 ägg

1 tsk bikarbonat

200 g socker

1 tsk bakpulver

2,5 dl cremefraiche

1 tsk salt

67 g rapsolja

0,5 tsk nymalen muskot

100 g choklad

0,5 tsk kardemumma

100 g grovhackade valnötter

2 tsk vaniljsocker

200 g riven zucchini

Metod:

  1. Värm ugnen 175° (C) 1 timme – (varmluftsug 150°)-
  2. Riv zucchinin på det grövsta sidan av rivjärnet. Hacka valnötterna grovt.
  3. Mät upp allt och ha det redo.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, muskot, kardemumma, nötter och chockad i en skål.
  5. Blanda socker, vaniljsocker och ägg i en separat skål, vispa det krämigt (2 - 3 minuter)
  6. Tillsätt olja och cremefraiche och fortsätt vispa.
  7. Tillsätt mjölblandningen (med choklad och nötter) till äggblandningen, lite i taget.
  8. Till sist tillsätter du den rivna zucchinin – vispa inte! Vänd det i smeten.
  9. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
  10. Grädda det i ugnen 60 – 60 minuter.


Låt kakan kallna helt (ca en timme) innan du skär upp det.

Noshe Jan!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar