lördag 6 november 2021

Världens godaste spenatpaj!

 


English translation and video


En matig vegetarisk paj som du kommer att göra om och om igen! Det är en underbar kombination av smaker,

Jag gillade varken spenat eller paj när jag var liten men har lärt mig att uppskatta alltmer ju äldre jag har blivit. Brukar laga olika typer av spenatpaj numera – ibland med filodeg och även den här typen av paj med pajdeg.  Pajdegen kan du göra som du vill men jag använder samma deg som jag lagar Quiche Lorraine med.

Det är fyllningen och kombination av smaker som gör den här spenatpajen så unik! Här kombinerar jag västerländskt recept med Persiska smaker – så gott!

Om du inte tål lök kan du utesluta schalottenlöken, purjolök och vitlök.
Tål du inte nötter kan du utesluta det också.  Nötterna ger lite krispighet till pajen och passar utmärkt till den här pajen.

Man kan med fördel göra både pajdegen och fyllningen dagen innan man ska äta det så under4lättar det livet 😊
Ett tips: När du har förgräddat pajskalet och tar ut det från ugnen så kan du pensla pajbotten med lite äggvita så täpper det till porerna. 

 Ingredienser för 4 rejäla portioner

Pajdegen

Fyllning

4 dl (240 g) vetemjöl

300 – 400 g Grovhackade färsk spenat

125 g rumstempererat smör

40 g Finhackade svarta och gröna oliver eller bara en sort

1 ägg

30 g Finhackade soltorkade tomater i olivolja

2 krm salt

50 – 60 g Grovhackade valnötter

60 g vatten

2 st.  Finhackade schalottenlök

 

150 – 200 g Smulade fetaost

Äggstanningen

100 gram Riven Cheddar och mozzarellaost

4 Äggulor

Salt och peppar

2,5 dl vispgrädde

3 Vitlöksklyftor som pressas

1,5 dl mjölk

Vita delen av 1 purjolök (finstrimlade)

2 krm svartpeppar

 

1 krm salt

Övrigt

1 krm riven muskot

Pajform: 24 - 26 i diameter

 

Ugnsvärme 200° (Varmluftsugn 175° (C)

 

Tid i ugn 10 min + 30 – 40 minuter

 

Oliv- eller rapsolja för stekning

Metod:

  1. Börja med pajdegen.
  2. Blanda ingredienserna för pajdegen i en mixer och kör till dess degen förvandlas till en klump.
  3. Ta ut det från mixern, platta till det till och förpacka det i plastfolie.
  4. Låt det vila i kylen ca 30 minuter.
  5. Under tiden kan du förbereda ingredienserna för fyllningen. Börja med att mäta och hacka alla ingredienserna.
  6. Tvätta och hacka färska spenaten grovt - du kan antingen välja babyspenat eller vanlig spenat.
  7. Hetta upp en rymlig panna med lite olja i – antingen olivolja eller rapsolja
  8. Stek finhackade schalottenlöken 2 – 3 minuter.
  9. Tillsätt finstrimlade purjolöken och fortsätt steka 1 – 2 minuter.
  10. Pressa i vitlöken och fortsätt steka halv minut.
  11. Tillsätt spenaten och stek vidare till dess spenaten minskar i volym och får mörkare grön färg. (5 – 6) minuter.
  12. Ta av stekpannan från spisen och tillsätt hackade valnötter, soltorkade tomater, oliver och blanda.
  13. Salta och peppra – smaka av. Här får man tänka på att de olika ostsorterna kommer att smaksätta blandningen också – så ta det försiktigt med kryddorna.
  14. Värm ugnen till 200° (varmluftsugn 175°).
  15. Ta ut degen och kavla det mellan bakplåtspapper och plastfolie till en rund form som passar din pajform.
  16. Smörj formen.
  17. Överför pajdegen till formen.
  18. Nagga pajbotten. Klä kanterna med aluminiumfolie (se video).
  19. Grädda pajskalet i 200° (varmluftsugn 175°) i 10 minuter.
  20. Under tiden kan du göra äggstanningen: Blanda alla ingredienser till äggstanningen och vispa så att allt blandas väl.
  21. Ta ut pajskalet och pensla det med lite äggvita med detsamma.
  22. Lägg ungefär hälften av rivenost som anges i receptet i botten. Fyll på med fyllningen.
  23. Smula ner fetaosten.
  24. Häll över äggstanningen och avsluta det hela med resten av rivenost.
  25. Grädda i ugnen ca 30 – 40 minuter. Kolla det efter 30 minuter – pajen ska ha fått en fin färg. Täck det med aluminiumfolie om det är för mörkt!

Låt det svalna något innan du servera det.

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar