söndag 31 oktober 2021

Citronkaka

 


English translation and video


Godaste citronkakan enligt flera familjemedlemmar!

Jag har tidigare bloggat om tigerkaka – använder samma recept med lite andra tillsatser för att göra citronkakan.

Några saker som man behöver tänka på innan. Citronerna måste tvättas noggrant före användning. Läs mer om hur du kan ta bort vax från citrusfrukter HÄR.

Ju mer pressad citron och rivet skal du använder desto mer citronsmak får kakan. Själv använder jag rivet skal av minst två citroner i själva smeten och lika mycket i glasyren – sedan smakar jag av både smet och glasyr, det händer att jag har i mer av rivet skal och pressad citron. 😊

Ingredienser för 1 kaka

Kaksmeten

Glasyren

200 g smör

100 g osaltat smör

3 dl socker (270 g)

200 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 msk pressad citron

3 ägg

1 msk vispgrädde

4 dl vetemjöl (240 g)

2 tsk rivet skal av citron (eller mer)

2 tsk bakpulver

En nypa salt

0,5 dl grädde eller mjölk

 

0.5 dl pressad citron

 

Rivet skal av 2 citroner

 

Metod

  1.  Rumstemperera smöret före bakning.
  2. Värm ugnen till 175° (C) – värmluftsugn 150° (C)
  3. Lägg smör, socker och vaniljsocker i en blandarskål. Blanda det riktigt ordentligt nästan som kräm.
  4. Tillsätt äggen ett i taget.
  5. Häll i pressad citron och mjölk och låt maskinen gå på medelhastighet ca en minut.
  6. Blanda mjöl och bakpulver innan du tillsätter det till resten av ingredienserna i blandarskålen.
  7. Klä en 1,5 liters form med antingen bakplåtspapper eller Siliconpapper.
  8. Häll i smeten och släta till  ytan.
  9. Banka formen på köksbänken några gånger.
  10. Baka i ugn ca en timme. .
  11. Låt kakan vila 10 minuter innan du stjälper upp det på ett galler. Låt det kallna helt.
  12. Under tiden kakan kallnar kan du börja med glasyren. Lägg smöret i en blandarskål och blanda det till dess det blir krämigt, det tar ca 2 minuter.
  13. Tillsätt florsocker, pressad citron, grädde och rivet skal av citroner. Blanda det på hög hastighet ca 3 minuter.
  14. Smaka av och tillsätt en nypa salt om det behövs. Du kan även tillsätta mer rivet skal och pressad citron om du tycker att det behövs.
  15. Är glasyren för tjock kan du balansera det antingen med mer pressad citron eller lite grädde.
  16. Är glasyren för tunn kan du tillsätta upp till 56 gram mer florsocker.
  17. Bre på glasyren när kakan är har kallnat. Förvara i kylen någon timme till dess glasyren har stelnat innan du serverar kakan.

 Noshe Jan!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar