Superenkelt och otroligt gott är de här små godisbitarna. Dessutom väldigt flexibelt dvs. att du kan sätta din egen prägel på de här godisarna. Utmärkt gåva till Julen.
Några ord på vägen:
Du kan använda vilka torkade frukter som helst egentligen men just den här
kombinationen är otroligt gott och lagom sött,
Jag använder större mängd russin och dadlar som ger rätt sötma och mindre av aprikoser
och fikon.
Använd gärna torkade frukt som är mjuka. Har du inte det kan du blötlägga
frukten i någon typ av likör innan så att de mjuknar något. Vill du inte
använda likör kan du blötlägga frukten i varmt vatten istället.
Du behöver inte doppa godisbitarna i choklad heller – utan rulla dem i riven
kokos eller hackade nötter till exempel.
Som smaksättare kan du använda det du gillar. Här använder
jag bara malen kardemumma och malen torkade apelsinskal. Du kan använda rivet
skal av apelsin, citron eller lime. Ytterligare smaksättning som jag använder
mig av ibland är några droppar av någon typ av likör eller liknande. Det är
verkligen en smaksak, använd det du gillar😊
Ibland sätter jag in en hel skalad och rostad hasselnöt i
godisbullarna, då är det svårare att sätta en tandpetare i men man kan
fortfarande doppa det i choklad och låta det torka på ett galler istället.
Ingredienser
för ca 25 st |
50 gram
hackade valnötter |
100 gram
dadlar |
200 gram
blockchoklad |
100 gram
russin |
|
50 gram aprikoser |
Smaksättning |
50 gram fikon |
0.5 tsk Rivet
skal av apelsin |
30 gram
havregryn |
0.5 tsk Kardemumma |
Metod:
- Kör torkade frukten i en mixer-
- Häll blandningen i en skål.
- Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda väl.
- Smaka gärna av smeten och tillsätt det du anser bidrar till godare smak.
- Mät upp smeten med en tesked och rulla det som små bullar.
- Tryck till bollarna lätt så att de blir nästan som ett tjockt mynt.
- Sätt en tandpetare i varje godisbit.
- Sätt det i kylen 30 minuter.
- Under tiden förbereder du vattenbad för chokladen. Häll vatten i en kastrull, ha det på medelhög värme. Sätt en skål med chokladen ovanpå kastrullen. Det tar ca 30 minuter för chokladen att smälta.
- Förbered också en äggkartong genom att picka hål med tandpetare.
- Ta ut godisbitarna från kylen och doppa i chokladen, sätt det fast på äggkartongen.
- Låt det kallna något i rumstemperatur innan du sätter det i kylen för att stelna helt.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar