Enkelt och gott. De här är de mest delikata och smakrikaste skurna pepparkakor som jag har bakat. De går åt som smör här hemma.
Blir alltid
besviken när jag äter skurna pepparkakor ute, de är oftast rätt ”mesiga” i smak
i mitt tycke. Det här skurna pepparkakorna är allt annat än mesiga måste jag
säga. Naggande goda
Man måste inte baka ut allt på en gång heller, degen håller sig rätt bra i
kylen någon vecka och i frysen ca 3 månader.
Är du allergisk mot nötter kan du låta bli det, man måste inte ha mandel i
kakorna! Min svärdotter är allergisk mot nötter men tål solrosfrön t ex – det
går utmärkt att ha i solrosfrön i kakorna om man vill ha lite knaprighet.
Antalet kakor är lite beroende på hur tunt eller tjockt du skär kakorna samma
sak gäller antal minuter i ugnen. Är dina kakor riktigt tunna får du ha de i
ugnen kortare tid, är de något tjockare behöver kakorna vara i ugnen lite
längre. Själv använde jag min skärmaskin och ställde in det på 4 mm. Det tog ca
10 minuter för mina kakor att få fin färg,
Ingredienser för ca 50 kakor |
1 msk mald kryddnejlika |
125 g smör |
1 msk mald ingefära |
90 g (1 dl) socker |
1 tsk bikarbonat |
1 dl ljus sirap |
1 msk kallt vatten |
1 msk kanel |
240 g (4 dl) vetemjöl |
1 msk malen kardemumma |
1,5 dl flagad mandel |
Metod
- Mät upp allt och ha det redo.
- Blanda smör, och socker – vispa i några minuter (ca 3 minuter).
- Tillsätt en blandning av bikarbonat och vatten.
- Fortsätt vispa och tillsätt sedan kryddorna.
- Häll i sirapen och låt maskinen fortsätta att vispa.
- Stoppa maskinen och häll i allt mjöl och flagad mandel om du använder det.
- Blanda väl.
- Dela det i två delar och forma varje del till en rulle 4 cm i diameter.
- Rulla det i plast och låt det vila i kylen över natten eller låt det vila i frysen 1,5 timme.
- Sätt ugnen på 225 ° grader (varmluftsugn 200 ° grader)
- Ta ut rullarna och skär i tunna skivor antingen med hjälp av en skärmaskin eller för hand.
- Baka i ugn ca 7 – 10 minuter eller till dess kakorna har fått fin färg.
Serveringstips:
Du kan avnjuta de här kakorna såsom de är eller varför inte med lite gorgonzolaost
och någon droppe lagrad (15 år) balsamvinäger – verkligen en smakupplevelse!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar