söndag 23 januari 2022

Lemon curd

 

English translation and video

Man behöver lite solsken här i livet när det är vinter och mörkt. Så… jag bestämde mig för att göra lemon curd som är bra att ha hemma. 

Jag har läst otaliga recept och provat flera. Efter att ha experimenterat har jag tagit fram följande recept som garanterat blir supergod och har verkligen smak av citron! Visst kan man köpa den färdig, men det man köper smakar aldrig lika gott som det man gör själv. Det är värt ansträngningen att göra det, inte alls svårt.

Kruxet är att jag tog bort vaxet från citronerna innan. Om du tycker att det är jobbigt kan du hoppa över och tvätta citronerna noggrant, men jag föredrar att först ta bort vaxet från citronerna. Receptet hittar du HÄR

Ingredienser till 430 g eller 4,3 dl
200 g socker
7 g rivet skal av citroner
6 äggulor
90 g pressad och silad citronsaft
114 - 115 g osaltat smör

Metod: 

  1. Mät upp allt – separera äggvita och äggulor, ställ åt sidan. Du kan frysa äggvitorna om du vill använda dem senare till maränger.
  2. Ta bort vaxet från citronerna eller tvätta ordentligt, torka av med en handduk och riv av skalet - du behöver ca 7 - 8 gram. (5–6 citroner beroende på storlek).
  3. Pressa citronerna, sila och ställ åt sidan.
  4. Har du en liten mixer kan du med fördel köra socker och citronskal tillsammans några minuter för att få ut så mycket som möjligt av skaloljan blandat med sockret. Naturligtvis kan du göra detta i god tid och kanske låta det stå över natten för att få en fyllig smak. Men det är inget måste.
  5. Häll äggulorna i en kastrull – vispa tills äggulorna blir lite blekare.
  6. Blanda i sockret och vispa tills sockret nästan har löst sig och äggulorna blir ännu ljusare i färgen - (2 - 3 minuter)
  7. Tillsätt den pressade citronen lite i taget.Vispa hela tiden i en kastrull tills massans färg blir lite ljusare.
  8. Värm blandningen på låg värme och vispa hela tiden tills massan tjocknar. Blandningen börjar tjockna efter cirka 10 minuter. Gör sedan testet: Doppa en träslev i blandningen och dra ett streck på baksidan av träsleven - om massan inte flyter ihop är den klar
  9. Ta bort kastrullen från värmen.
  10. Tillsätt det kalla smöret (lite i taget) – blanda tills allt smör har smält.
  11. Nu kan du sila blandningen, men det är inte nödvändigt.
  12. Häll curden i en burk och täck ytan med lite plastfolie för att förhindra att det bildas skinn på ytan.

Nu kanske du undrar hur länge du kan behålla lemon curd? Hållbarheten är en vecka i kylen och tre månader i frysen.

Noshe Jan! 


Några tips:

  • Viktigt att använda färska citroner - använd aldrig pressad citron på flaska!
  • Håll den på låg värme, frestas inte att öka värmen för att det ska gå snabbare – risken är stor att du får äggblandning istället för lemon curd.
  • Om din spic är svår att hantera kan du använda vattenbadsmetoden. Lägg massan i en skål över vatten i en kastrull istället.
  • Du kan blanda kryddor i lemoncurden när du ska använda den till exempel i kakor etc. - ett exempel är mald kardemumma. Det behöver man såklart inte, men det kan bli bra!
  • Du kan använda apelsiner istället för citroner – det blir också supergott!

Några serveringstips: 
  • Fyllning i kakor till exempel blandat med lite vispgrädde.
  • Som det är med scones.
  • Fyllning till pajer med maräng ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar