Bara namnet gör mig hungrig! För mig är skomakarlåda en höjdare inom svensk ”husmanskost”.
Egentligen vet man inte hur rätten har fått sitt namn – men en gissning är att då rätten traditionsenligt består av två köttbitar (en liten och en liten större) i form av en sko kan ha haft en viss betydelse. Rätten är Närkes landskapsrätt.
Knaperstekt bacon hör till och likaså hackad gräslök eller purjolök, det är en
smaksak – välj det du tycker bäst om.
Några ord på vägen.
- Köttet: vill man lyxa till det kan man välja oxfilé – men det är inte nödvändigt. Huvudsaken är att du väljer ett ganska mört kött. Räkna med 120 gram kött per portion.
- Bacon: man kan också välja rökt sidfläsk.
- Såsen: du hittar recept på fin rödvinssås HÄR– men nedan får du en snabbvariant som hör till. Det ingår koncentrerad fond i såsen – välj en fond du själv gillar, kalvfond fungerar bra men du kan välja något annat som du har hemma.
- Ghee är en typ av klarifierad smör (skirat smör) – det finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan man göra det själv hemma. Har inte du ”ghee” hemma eller har svårt att få tag på det kan du använda smör eller olja istället.
- Grönsaker: Välj den grönsak som tillbehör som du själv gillar – det kan vara morötter eller något annat.
Stektider: Man kan steka biffarna enligt önskemål – här kommer de
olika innertemperaturer som gäller för oxfilé
Rare: 48–50°C
Medium Rare: 54–56°C
Medium: 56–58°C
Medium Well: 60–65°C
Well Done: 68–70°C
Potatismos: räkna med 200 gram potatis per portion, sedan är det en smaksak hur mycket mjölk eller grädde man vill blanda i – men en god regel är ca 38 – 40 gram mjölk för 200 gram potatis. Vill du ha lösare potatismos får du ta mer mjölk. En annan god regel är att värma mjölken en kort stund i mikron eller kastrull innan du tillsätter det till moset.
Potatismos |
|
300 g oxfilé |
400 g potatis |
1 tsk salt |
1 – 2 msk smör |
1 krm svartpeppar |
3/4 dl mjölk |
Smör för stekning (ghee) |
3/4 tsk salt |
|
0,5 krm vitpeppar |
Garnering |
|
2 – 3 msk gräslök |
Vinsås eller |
1 pkt bacon (140 g) |
2 dl vatten |
|
1 dl rödvin |
Grönsaker |
2 msk koncentrerad fond |
2 st. morötter |
1 tsk soja |
2 tsk flytande honung |
1 – 2 msk smör |
1 – 2 tsk pressad citron |
|
Salt och peppar |
Redning |
|
1 msk majsstärkelse |
|
1 msk vatten |
Metod
- Blanda vin, vatten, fond och soja i en kastrull. Koka upp och låt det sedan sjuda 5 – 7 minuter.
- Blanda majsstärkelse med vatten i ett glas och blanda väl. Tillsätt det till såsen – lite i taget till dess du får önskat konsistens.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Ta av kastrullen från spisen och vispa i smöret.
- Skär baconet i mindre bitar och stek det krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper.
- Skär morötterna i tunna stavar.
- Värm en stekpanna och ha i lite ghee eller smör lägg i
- morötterna. Stek det i några minuter eller till dess du får önskat konsistens – får inte vara för mjukt och inte för hård… stektiden beror på hur tjock stavarna är – därför är det svårt att ange exakt tid.
- Skala och koka upp potatisen – mosa och håll det varmt.
- Stek köttet i ghee eller smör blandat med olja.
- Stek det 2 minuter på ena sidan – salta och peppra ovansidan och pensla på lite smör.
- Vänd efter 2 minuter och salta och peppra och pensla på lite av stekfettet. Nu kan du kontrollera innertemperaturen så att köttet blir precis som du vill ha det
- Lägg upp ett lager med potatismos på tallriken – lägg upp köttbitarna på moset. Garnera med krispigt bacon.
- Lägg upp grönsakerna på ena sidan av tallriken.
- Häll upp lite sås på ena sidan och lite ovanpå biffarna.
- Garnera med välhackad gräslök eller purjolök.
Klart att serveras.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar