söndag 30 januari 2022

Skomakarlåda


English translation and video 

PDF

Bara namnet gör mig hungrig!  För mig är skomakarlåda en höjdare inom svensk ”husmanskost”.

 Egentligen vet man inte hur rätten har fått sitt namn – men en gissning är att då rätten traditionsenligt består av två köttbitar (en liten och en liten större) i form av en sko kan ha haft en viss betydelse. Rätten är Närkes landskapsrätt.

Knaperstekt bacon hör till och likaså hackad gräslök eller purjolök, det är en smaksak – välj det du tycker bäst om.


Några ord på vägen.

  • Köttet: vill man lyxa till det kan man välja oxfilé – men det är inte nödvändigt. Huvudsaken är att du väljer ett ganska mört kött. Räkna med 120 gram kött per portion.
  • Bacon: man kan också välja rökt sidfläsk.
  • Såsen: du hittar recept på fin rödvinssås HÄR– men nedan får du en snabbvariant som hör till. Det ingår koncentrerad fond i såsen – välj en fond du själv gillar, kalvfond fungerar bra men du kan välja något annat som du har hemma.
  • Ghee är en typ av klarifierad smör (skirat smör) – det finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan man göra det själv hemma. Har inte du ”ghee” hemma eller har svårt att få tag på det kan du använda smör eller olja istället.
  • Grönsaker: Välj den grönsak som tillbehör som du själv gillar – det kan vara morötter eller något annat.

Stektider: Man kan steka biffarna enligt önskemål – här kommer de olika innertemperaturer som gäller för oxfilé
Rare: 48–50°C
Medium Rare: 54–56°C
Medium: 56–58°C
Medium Well: 60–65°C
Well Done: 68–70°C

Potatismos: räkna med 200 gram potatis per portion, sedan är det en smaksak hur mycket mjölk eller grädde man vill blanda i – men en god regel är ca 38 – 40 gram mjölk för 200 gram potatis. Vill du ha lösare potatismos får du ta mer mjölk. En annan god regel är att värma mjölken en kort stund i mikron eller kastrull innan du tillsätter det till moset.

Ingredienser för 2 portioner

Potatismos

300 g oxfilé

400 g potatis

1 tsk salt

1 – 2 msk smör

1 krm svartpeppar

3/4 dl mjölk

Smör för stekning (ghee)

3/4 tsk salt

 

0,5 krm vitpeppar

Garnering

 

2 – 3 msk gräslök

Vinsås  eller

1 pkt bacon (140 g)

2 dl vatten

 

1 dl rödvin

Grönsaker

2 msk koncentrerad fond

2 st. morötter

1 tsk soja

2 tsk flytande honung

1 – 2 msk smör

1 – 2 tsk pressad citron

 

Salt och peppar

Redning

 

1 msk majsstärkelse

 

1 msk vatten

Metod

  1. Blanda vin, vatten, fond och soja i en kastrull. Koka upp och låt det sedan sjuda 5 – 7 minuter.
  2. Blanda majsstärkelse med vatten i ett glas och blanda väl. Tillsätt det till såsen – lite i taget till dess du får önskat konsistens.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Ta av kastrullen från spisen och vispa i smöret.
  5. Skär baconet i mindre bitar och stek det krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper.
  6. Skär morötterna i tunna stavar.
  7. Värm en stekpanna och ha i lite ghee eller smör lägg i 
  8. morötterna. Stek det i några minuter eller till dess du får önskat konsistens – får inte vara för mjukt och inte för hård… stektiden beror på hur tjock stavarna är – därför är det svårt att ange exakt tid.
  9. Skala och koka upp potatisen – mosa och håll det varmt.
  10. Stek köttet i ghee eller smör blandat med olja.
  11. Stek det 2 minuter på ena sidan – salta och peppra ovansidan och pensla på lite smör.
  12. Vänd efter 2 minuter och salta och peppra och pensla på lite av stekfettet. Nu kan du kontrollera innertemperaturen så att köttet blir precis som du vill ha det
  13. Lägg upp ett lager med potatismos på tallriken – lägg upp köttbitarna på moset. Garnera med krispigt bacon.
  14. Lägg upp grönsakerna på ena sidan av tallriken.
  15. Häll upp lite sås på ena sidan och lite ovanpå biffarna.
  16. Garnera med välhackad gräslök eller purjolök.

Klart att serveras.

Noshe Jan!

Landskapsrätter I Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar