Skirat smör är ett måste i vårt kök! Ger underbar djup smak till vad man än lagar. Skirat smör är inte samma sak som smält smör. Ibland kallas det också för ghee som är den indiska versionen av i stort sätt samma sak.
Maten bränns vid ganska
lätt när man steker det i vanligt smör – men med skirat smör är det annorlunda –
det är först vid 250 ° (C)) som maten kan brännas vid när man använder sig av
skirat smör.
Hur
kommer det sig att man kan ha skirat smör i rumstemperatur utan att det blir
dåligt? Nå – skälet är att smöret innehåller mjölkproteiner och fuktighet. Tar
man bort dessa kan man förvara det i över 6 månader i rumstemperatur innan det
blir dåligt.
Vad
är då ghee? Ghee liknar i stort sätt skirat smör - men man låter det koka
längre. Den längre koktiden gör att mjölkproteinerna blir lite brunaktigt. Ghee
har därför lite mer nötaktig smak till skillnad för skirat smör.
Ingredienser: 1 kilo smör ger ca 5 – 6 dl skirat smör
(klarifierad smör).
Metod:
- 1. Lägg smöret i en kastrull.
- 2. Låt det smälta på medelvärme.
- 3. Sänk värmen när det börjar koka.
- 4. Låt det koka med små bubblor under 16 – 20 minuter.
- 5. Ta bort kastrullen från spisen.
- 6. Låt det vara ifred i stort sätt 2 timmar så att mjölkproteinerna hinner sjunka till botten.
- 7. Skumma försiktigt av det som fortsatt finns på ytan.
- 8. Sila det försiktigt genom en kökshandduk eller kaffefilter. Var noga så att du inte får med bottensatsen.
- 9. Häll upp det på burkar. Förvara i rumstemperatur.
Hållbarhet: mer än 6 månader,
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar