lördag 5 februari 2022

Rulltårta med lemon curd

 


English translation and video

Rulltårta är underskattat enligt mig – den är både god och hållbar. Gjorde lemon curd här hemma och ville ha det just i rulltårta – en verklig hit!

Har gjort orange curd också nu och kommer att använda det till rulltårta. Ja – jag kanske har fått dille på både curd och rulltårta😊

Du kan använda vilket basrecept som helst för själva rulltårtan.

Några ord på vägen:

  • Oavsett vilket basrecept du använder är det bra om du sätter bakplåtspapper i ugnformen -olja in (eller använd smör) både under och över.  Under därför att det håller bakplåtspappret på plats och underlättar när du ska ta upp tårtan ur formen. Över därför att det underlättar när du ska ta bort bakplåtspappret från tårtan. 
  • En teknisk detalj som underlättar själva rullandet är att göra två snitt (se bild och video) i ena ändan av rulltårtan (där man börjar rulla). I den andra ändan skär man lite snett i tårtan så att man kan få ihop det mot slutet.
  • Rullar man tårtan på kortsidan får man något större skivor. Rullar man det på långsidan får man lite mindre bitar.
  • Om bakplåtspappret har fastnat och är svårt att ta bort kan du pensla bakplåtspappret med lite kallt vatten - eller lägga en fuktig kökshandduk på bakplåtspappret - då lossnar det lättare.
  • Några ord om fyllningen: Man kan variera fyllningen. Tar du hallonsylt rekommenderar jag att du silar det så att du får bort kärnorna. 
  • Du kan antingen ha bara sylt eller så kan du blanda sylten med lite vispad grädde. Ta mer sylt än vispad grädde.
  • Andra fyllningar som man kan ha är sylt gjord på jordgubbar, hjortron, blåbär. Sedan kan man använda äppelmos, lemon curd, apelsin curd eller någon typ av nötkräm. En favorit är Dolche de leche blandat med lite vispad grädde.

Ingredienser

Fyllning

Tårtan

2 – 3 dl lemon curd

2 dl vetemjöl (120 g)

Lite vispad grädde

1 tsk bakpulver

Form

3 ägg

Långpanna 30 x 40

1,5 dl socker (135 g)

Ugnen

0,5 dl mjölk (50 g)

Ugnsvärme: 250° C


Metod:

  1. Sätt ugnen på 250˚C.
  2. Mät upp allt och ha det redo.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm Smörj det med lite matfett både under och över bakplåtspappret.
  4. Fyllning: Vispa grädden och sätt åt sidan.
  5. Lägg 2 dl lemon curd i en skål – blanda ner lite vispad grädde i taget, Smaka av, korrigera med mer lemon curd osv. Fyllningen får inte vara för lös och inte för hård.
  6. Sätt blandningen i kylen under tiden du gör själva tårtan.
  7. Tårtan: Blanda mjöl och bakpulver, sätt det åt sidan.
  8. Vispa ägg och socker pösigt. Smeten ska vara krämig och ”blek”.
  9. Blanda in mjölken – vispa en kort stund. 
  10. Sikta sedan ner mjölet blandat med bakpulver i äggsmeten.
  11. Bred ut smeten jämnt i långpannan.
  12. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  13. Ta ut kakan från ugnen.
  14. Strö lite strösocker över kakan.
  15. Sätt en bricka jämte ugnsformen och dra sedan över kakan från formen till brickan.
  16. Ta bort brickan och lyft försiktigt bort bakplåtspapperet.
  17. Trimma sidorna. Skär sedan 2 snitt med 2 cm mellanrum i den ända av kakan där du ska börja rulla (se bild och video) Skär den andra ändan (slutet av kakan) lite snett.
  18. Montering: Bred fyllningen i ett jämnt lager över den något varma kakan. Rulla ihop från långsidan eller kortsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner.


Sätt kakan i kylen 1 – 2 timmar innan du serverar den, det är inte nödvändigt men bra om man har tid att göra det.

Noseh Jan!




·          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar