lördag 12 februari 2022

Mandeltårta

English translation and video 

PDF

Andra namn för tårtan är – Zuleikatårta – Oscar II:s tårta – Sibyllatårta Ja – kärt barn har många namn. En del kallar det också för IKEA tårta (på Youtube)! Men det kvittar egentligen vad det heter, en god tårta är det i alla fall.

Man kan variera tårtan. En variant är att ha en tunn tårtbotten med smörkräm på och sedan garnera det med vispad grädde och rostade flagad mandel.

En annan variant är där man använder två tårtbottnar med smörkräm emellan och ovanpå – garnerad med rostade flagad mandel. (Oscar den II:s tårtor).

En tredje variant är två tårtbottnar med smörkräm emellan och ovanpå – täckt sedan med vispad grädde och garnerad med rostade flagad mandel. Man kan även ha lite frukt ovanpå om man så önskar.

Den fjärde variationen är att ha choklad i smörkrämen då blir det Sibyllatårta. 

Tårtan är jättegod oavsett hur man serverar den.

Helst gör jag två bottnar med smörkräm emellan och ovanpå samt rostade flagad mandel som dekoration. Tycker det är lite onödigt med vispad grädde egentligen.
Bottnarna får inte vara för tjock och inte för tunna. Efter många tester har jag kommit fram till följande recept som verkligen fungerar i springform som är 23 cm i dm. 
Mandel och kardemumma är bra kompisar och hör verkligen ihop – originalreceptet innehåller inte kardemumma men jag har det i min. du kan välja bort det om du vill.

Jag har tidigare bloggat om Kerstins tårta som bakas och garneras i stort sätt som den här tårtan – enda skillnaden är att i Kerstins tårta använder man hasselnötter istället för mandel. Man kan skålla mandeln eller låta bli, rosta eller ha det som de är, prova dig fram. Jag skållar inte mandeln men rostar det 10 min i ugnen ibland.

Ingredienser

Tårtbotten (2 st.)

Smörkräm

6 äggvitor

6 äggulor

210 g mandel

80 g socker

80 g socker

2 tsk vaniljsocker (5 g)

0,5 krm salt

100 – 125 g grädde

 

125 gram rumstempererat smör

Garnering

 

50 g rostade flagad mandel

 


Metod:

  1. Sätt ugnen på 180° (C) grader. (Varmluftsugn 155°).
  2.  Skilj äggvitor och äggulor.
  3.  Mät upp allt och ha det redo.
  4.  Klipp till bakplåtspapper och klä 2 springformer (ca 23 cm i dm).
  5. Smörj både under och över bakplåtspappret så är det lättare när du ska ta ut tårtan från formen.
  6.  Rosta mandelspån på medelvärme ca 6 – 10 minuter i en stekpanna, de ska få en fin färg! Häll upp det på ett fat och låt det kallna.
  7.  Smörkrämen: Vispa äggulor och socker i en kastrull - tillsätt sedan grädden.
  8. Värm upp det på medelvärme under ständig omrörning. Det tar ca 5–7 minuter innan det börjar tjockna. 
  9. Ta av såsen från spisen – vispa i vaniljsockret eller extrakten.
  10. Häll upp såsen i en skål – täck ytan med plastfolie och låt det vila i kylen.
  11. Tårtbotten: Mal mandeln, sätt åt sidan.
  12. Tillsätt lite salt till äggvitorna, vispa, när det börjar skumma kan du börja att tillsätta sockret lite i taget. Fortsätt vispa till dess du kan vända upp och ner på skålen utan att äggvitorna ramlar ner.
  13.  Lägg lite av den malda mandeln i skålen med äggvitorna, vänd det – vispa inte.
  14. När allt är väl blandat tar du lite till osv till dess allt är väl blandat.
  15. Dela upp degen i de två formarna, ca (190 g i varje)
  16.  Baka i ugn 20 – 25 minuter.
  17. Ta ut och låt det kallna helt.
  18. Monteringen: Vispa 125 gram rumstempererat smör i en skål.
  19. Blanda i vaniljsåsen lite i taget.
  20. Lägg lite av den färdiga såsen på tårtbotten. Lägg upp den andra tårtbotten ovanpå.
  21. Använd sedan resten av krämen att klä hela tårta – eller bara ovansidan.
  22. Dekorera med rostade mandelspån.

 Förvara i kylen någon timme innan du serverar det. 

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar