Tahini är ett måste i vårt kök, lätt att göra och många användningsområden! Alltifrån salladsdressing till dipp eller sås.
Tahini är en
produkt av malda sesamfrön som kommer från Persian - där kallades det för
”ardeh”. Därifrån spred sig ”ardeh” till bland annat Israel. I flera århundrade
var det bara aristokratin och de som hade råd som kunde få tillgång till
ingredienserna för att kunna göra Tahini eller ”ardeh”. I vissa kulturer
användes tahini som valuta.
De gamla
grekerna använde sesamfrön både som medicin och som mat. Hippokrates, sägs ha
rekommenderat sesamfrön för dess näringsvärden.
Under andra
världskriget ansågs turkiska piloter vara starkare, större och smartare än
piloter från andra länder. En del forskare trodde att tahini i den dagliga
kosten kunde ha varit orsaken till turkiska piloters överlägsna förmåga!
Som jag
nämnde i början har tahini många användningsområden. I restauranger används tahini
som sås t ex till olika rätter – antingen som den är eller blandad med andra
ingredienser såsom olivolja, vitlök, pressad citron.
Det som de
flesta svenskar känner till är hummus, - men det finns många andra saker man
kan göra med den här underbara purén.
I Iran gör
man halva (halvardeh) med tahini.
Salladsdressing
med tahini är en riktig höjdare måste jag säga.
Blandar man
tahini med honung och kakao får man ett gott pålägg – lite sött kanske – men
vad gör det 😊
Tahini är
verkligen hållbar det håller gott och väl i flera månader om inte år. Man
behöver inte göra så mycket åt gången. Nedanstående recept ger ca 4 – 5 dl
tahini och det räcker gott och väl för det lilla hushållet.
En väninna till mig sa en gång – man kan ha tahini i allt: när man bakar bröd eller kakor osv…. Ja – man kanske inte kan ha det i allt men ganska mycket.
Du hittar
tahini i välsorterade livsmedelsbutiker eller butiker där de säljer mat från
mellanöstern.
150 g sesamfrön
3 msk neutral olja
- Värm en panna.Häll över sesamfrön i den uppvärmda pannan.
- Rör hela tiden till dess de har fått en fin gyllene färg. Det tar ca 7 minuter.
- Häll över rostade sesamfrön i en mixer och blanda några minuter (3 minuter).Peta ner sidorna någon gång under processen.
- Häll över oljan och fortsätt att köra mixern – till dess du får en slät och fin puré. Även här behöver du peta ner sidorna någon gång under processen.
- Häll upp det på en steriliserad glasburk och sätt på locket.
Noshe Jan!
Salladsdressing
2 msk tahini
Pressad citron från 1 citron
6 msk olivolja
2 msk naturelll yoghurt
Smaka av med salt och peppar
Blanda allt i en burk eller skål. Vispa.
Pålägg
1 msk tahini
2 msk honung
1 rågad tsk kakao.
Blanda allt.
Sås
2,5 dl tahini
Pressad citron från 2 citroner
1,25 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen kummin
1 tsk mald paprika
Blanda allt i en burk, skaka eller vispa.
Hummus
400 gram kokta kikärter i burk (1 burk)
6 msk tahini
1 msk pressad citron (1/2 citron)
1 vitlöksklyfta som pressas (kan uteslutas)
0,5 dl vatten
1 - 2 msk olivolja
1 krm spiskummin (malen)
1 – 2 krm salt. (ta lite i taget)
Metod för att göra världens bästa hummus
- Lägg kikärterna i ett durkslag och skölj nogsamt. Skala kikärterna. (hemligheten bakom en god hummus).
- Lägg dessa i en mixer.
- Lägg i övriga ingredienser och processa under 2 – 3 minuter eller till dess du får en slät och smidig blandning.
- Smaka av – blanda i lite vatten eller olivolja om ”smeten” är för tjock.
- Garnera.
Garnering
Malen spiskummin
Malen sumac
2 - 3 msk olivolja
Persilja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar