söndag 27 februari 2022

Köttfärslåda (Herdens paj)

 English translation and video

PDF 

En rätt som lämpar sig utmärkt att göra från rester. Låt fantasin flöda 😊

 Vi har alla hört talas om Shepherd's Pie (Herdens paj), en irländsk rätt som är så pass populär att det serveras i varenda pub.

Rätten kom till i slutet av 1700 talet. Även då kämpade husmödrarna med att ta tillvara på rester. De sökte precis som vi gör idag efter att hitta olika sätt att förnya resterna så att familjen skulle vara nöjda och inte gnälla över upprepning i menyn. Det är skälet till att recepten kan variera – men de har samma struktur i stort sätt dvs. ett lager med potatismos i toppen och botten med köttfärssås liknande blandning i mitten. Även om det handlade om att ta reda på rester är riktigt utsökt!

Vad är det för skillnad mellan Shepherd's Pie och Cottage pie? Använder man lamm- eller fårfärs.

kallas rätten för Shepherd's Pie. Lagar man det med nötfärs kallas det istället för Cottage pie.

Men härhemma kallar vi det rätt och slätt för köttfärslåda!

Detta är ett basrecept och kan varieras mycket beroende på rester man råkar ha hemma.
Man kan servera det i en enda ugnsform eller göra individuella mindre portioner som visas i videon.

Låt dig inte skrämmas av lång lista på ingredienser – ta det du har hemma. Du kan också enkelt göra rätten vegetarisk du hittar basrecept på vegetarisk köttfärssås HÄR.

Här använder jag mig av Ghee eller skirat smör men har du inte tillgång till det kan du steka i en blandning av smör och olja eftersom kombinationen gör att man kan ha högre värme utan att bränna det som steks. Ghee kan du göra själv RECEPT – eller köpa det i välsorterade livsmedelsbutiker.

Man kan även ha i en skvätt Worcestershiresås om man önskar.

Det är mise en place som gäller vilket innebär att du förbereder allt innan du börjar med matlagningen.

Ingredienser för 6 portioner

670 gram färs (nöt, lamm eller fårfärs)

2 – 3 msk pressad citron

1 stor gul lök (hackad)

2 oxbuljong

130 g svamp (skivad)

1 tsk rosmarin

1 morot i små tärningar

1 tsk timjan

1 dl stjälkselleri (i små tärningar)

1 – 2 msk vetemjöl

1 dl tärnade rotselleri

2 tsk lökpulver

100 gram tomatpuré

2 tsk vitlökspulver

500 g (ca) krossade tomater

2 tsk salt

2 – 3 dl gröna ärtor

2 krm svartpeppar

1 msk hackade vitlök

100 - 200 gram riven cheddar & mozzarella

Ghee eller en kombination av olja och smör för stekning

50 gram riven parmigiano reggiano

1 dl rödvin

1,5 liter potatismos  


Metod:

  1. Förberedelser: Hacka löken, skiva eller dela svampen i mindre bitar, tärna både stjälk- och rotsellerin. Pressa eller hacka vitlöken, riv de olika sorters ostar, mät upp krossade tomater och samtliga smaksättarna. Förbered potatismos. och håll den varm
  2. Värm en rymlig panna med lite smör eller en kombination av smör och olja - själv använder jag Ghee
  3. När det är riktigt varmt (130° C) häller du i välhackade
  4. löken. Salta löken lite lätt. Rör i pannan då och då så att löken inte bränns vid - - stek löken under ca 3 minuter.
  5. Tillsätt champinjonerna efter 3 minuter och fortsätt steka.
  6. Salta även champinjonerna lite lätt - det hjälper till att dra ut vätskan ur dessa. Fortsätt steka lök och champinjonerna tillsammans ytterligare 5 - 6 minuter.
  7. När det har karameliserats tillsätts tärnade morötter, stjälk- och rotsellerin. Fortsätt steka allt tillsammansstek ytterligare 5 - 6 minuter.
  8. Efter 5 - 6 minuter tillsättes pressade eller hackade vitlök. Stek ytterligare en minut - eller till dess du börjar känna av doften av vitlök - häll upp det i en skål och sätt åt sidan.
  9. Använd samma panna - tillsätt lite mer ghee eller en blandning av smör och olja. Tillsätt färsen och stek till dess det karamellisera - det tar ca 10 minuter - det ska vara ganska torrt - ingen vätska!
  10. Salta och peppra. Tillsätt rosmarin, timjan, tomatpurén, blanda väl och stek det hela en kort stund.
  11. Tillsätt därefter krossade tomaterna, buljongtärningar och ca 1 dl rödvin. Sänk värmen och låt allt puttra tillsammans under ca 5 - 10 minuter.
  12. Sikta över 2 - 3 msk vetemjöl och blanda väl - låt allt sjuda ytterligare några minuter.
  13. Blanda ner lök och grönsaksblandningen - rör om.
  14. Tillsätt de frysta ärtorna - blanda väl.
  15. Smaka av och korrigera smaksättningen så att det passar dig.  Jag tillsatte 2 tsk av lök- och vitlökspulver och min vana trogen tillsatte jag även ca 2 - 3 msk pressad citron. Blanda allt väl – smaka av igen och sätt den färdiga färsen åt sidan.
  16. Smörj en ugnfastform med lite smör eller olja.
  17. Lägg hälften av potatismoset i botten – släta till ytan.
  18. Lägg sedan ett lager med riven ost (Cheddar & mozzarella) och toppa det med riven parmesan.
  19. Lägg på den färdiga färsen och släta till ytan.
  20. Spritsa över resten av potatismoset och släta till ytan.
  21. Garnera med riven cheddar och mozzarella. Toppa det hela med riven parmesan.
  22. Alternativ: Gör samma sak men i mindre ihåliga former som visas i videon.Sätt det i ugnen (190° C – varmluftsugn 165° C) ca 30 minuter.
Noshe Jan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar