En rätt som lämpar sig utmärkt att göra från rester. Låt fantasin flöda 😊
Rätten kom till i slutet av 1700 talet. Även då kämpade
husmödrarna med att ta tillvara på rester. De sökte precis som vi gör idag efter
att hitta olika sätt att förnya resterna så att familjen skulle vara nöjda och
inte gnälla över upprepning i menyn. Det är skälet till att recepten kan
variera – men de har samma struktur i stort sätt dvs. ett lager med potatismos
i toppen och botten med köttfärssås liknande blandning i mitten. Även om det
handlade om att ta reda på rester är riktigt utsökt!
Vad är det för skillnad mellan Shepherd's Pie och Cottage
pie? Använder man lamm- eller fårfärs.
kallas rätten för Shepherd's Pie. Lagar man det med nötfärs
kallas det istället för Cottage pie.
Men härhemma kallar vi det rätt och slätt för köttfärslåda!
Detta är ett basrecept och kan varieras mycket beroende på
rester man råkar ha hemma.
Man kan servera det i en enda ugnsform eller göra individuella mindre portioner
som visas i videon.
Låt dig inte skrämmas av lång lista på ingredienser – ta det
du har hemma. Du kan också enkelt göra rätten vegetarisk du hittar basrecept på
vegetarisk köttfärssås HÄR.
Här använder jag mig av Ghee eller skirat smör men har du
inte tillgång till det kan du steka i en blandning av smör och olja eftersom
kombinationen gör att man kan ha högre värme utan att bränna det som steks.
Ghee kan du göra själv RECEPT – eller köpa det i välsorterade
livsmedelsbutiker.
Man kan även ha i en skvätt Worcestershiresås om man önskar.
Det är mise en place som gäller vilket innebär att du
förbereder allt innan du börjar med matlagningen.
Ingredienser för 6 portioner
670 gram färs
(nöt, lamm eller fårfärs) |
2 – 3 msk
pressad citron |
1 stor gul
lök (hackad) |
2 oxbuljong |
130 g svamp
(skivad) |
1 tsk
rosmarin |
1 morot i små
tärningar |
1 tsk timjan |
1 dl
stjälkselleri (i små tärningar) |
1 – 2 msk
vetemjöl |
1 dl tärnade
rotselleri |
2 tsk
lökpulver |
100 gram
tomatpuré |
2 tsk
vitlökspulver |
500 g (ca) krossade
tomater |
2 tsk salt |
2 – 3 dl
gröna ärtor |
2 krm svartpeppar |
1 msk hackade
vitlök |
100 - 200 gram
riven cheddar & mozzarella |
Ghee eller en
kombination av olja och smör för stekning |
50 gram riven
parmigiano reggiano |
1 dl rödvin |
1,5 liter
potatismos |
Metod:
- Förberedelser: Hacka löken, skiva eller dela svampen i mindre bitar, tärna både stjälk- och rotsellerin. Pressa eller hacka vitlöken, riv de olika sorters ostar, mät upp krossade tomater och samtliga smaksättarna. Förbered potatismos. och håll den varm
- Värm en rymlig panna med lite smör eller en kombination av smör och olja - själv använder jag Ghee
- När det är riktigt varmt (130° C) häller du i välhackade
- löken. Salta löken lite lätt. Rör i pannan då och då så att löken inte bränns vid - - stek löken under ca 3 minuter.
- Tillsätt champinjonerna efter 3 minuter och fortsätt steka.
- Salta även champinjonerna lite lätt - det hjälper till att dra ut vätskan ur dessa. Fortsätt steka lök och champinjonerna tillsammans ytterligare 5 - 6 minuter.
- När det har karameliserats tillsätts tärnade morötter, stjälk- och rotsellerin. Fortsätt steka allt tillsammansstek ytterligare 5 - 6 minuter.
- Efter 5 - 6 minuter tillsättes pressade eller hackade vitlök. Stek ytterligare en minut - eller till dess du börjar känna av doften av vitlök - häll upp det i en skål och sätt åt sidan.
- Använd samma panna - tillsätt lite mer ghee eller en blandning av smör och olja. Tillsätt färsen och stek till dess det karamellisera - det tar ca 10 minuter - det ska vara ganska torrt - ingen vätska!
- Salta och peppra. Tillsätt rosmarin, timjan, tomatpurén, blanda väl och stek det hela en kort stund.
- Tillsätt därefter krossade tomaterna, buljongtärningar och ca 1 dl rödvin. Sänk värmen och låt allt puttra tillsammans under ca 5 - 10 minuter.
- Sikta över 2 - 3 msk vetemjöl och blanda väl - låt allt sjuda ytterligare några minuter.
- Blanda ner lök och grönsaksblandningen - rör om.
- Tillsätt de frysta ärtorna - blanda väl.
- Smaka av och korrigera smaksättningen så att det passar dig. Jag tillsatte 2 tsk av lök- och vitlökspulver och min vana trogen tillsatte jag även ca 2 - 3 msk pressad citron. Blanda allt väl – smaka av igen och sätt den färdiga färsen åt sidan.
- Smörj en ugnfastform med lite smör eller olja.
- Lägg hälften av potatismoset i botten – släta till ytan.
- Lägg sedan ett lager med riven ost (Cheddar & mozzarella) och toppa det med riven parmesan.
- Lägg på den färdiga färsen och släta till ytan.
- Spritsa över resten av potatismoset och släta till ytan.
- Garnera med riven cheddar och mozzarella. Toppa det hela med riven parmesan.
- Alternativ: Gör samma sak men i mindre ihåliga former som visas i videon.Sätt det i ugnen (190° C – varmluftsugn 165° C) ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar