Underbart gott och väldigt enkelt att göra. Passar utmärkt när man är många.70-talets mat har fått en renässans här hemma. Den här maträtten introducerades första gången 1976. Upphovsmannen var Ove Jacobsson som jobbade inom godsspedition – därav namnet Flygande Jakob.
Det finns många varianter av den här maträtten numera
- Flygande Lotta – innehåller kantarellsås.
- Svävande Jakob – en vegetarisk variant.
- Simmande Jacob – innehåller fisk istället för kyckling.
Originalreceptet ger inte tillräckligt med sås för vår smak
här hemma därför gör vi det lite annorlunda. Ibland använder jag grädde och
chilisås och ibland gör jag en vanlig grundsås som jag sedan kryddar med
chilisås, salladskrydda, salt och peppar. Man får ta det lite försiktigt med
saltet eftersom man senare tillsätter både salta nötter och knaperstekt bacon.
Bra mat att äta som rester under förutsättning att man har tillräckligt med
sås. Den här såsen som jag nu gör är smalare än originalreceptet men lika god
om inte godare om jag får säga det själv.
Färdiggrillad kyckling har gått upp i pris rejält så om du
vill kan du använda kycklingdelar från frysdisken – antingen kycklingfilé eller
andra delar. Stek dessa men kom ihåg att ta bort både skinn och ben.
Man använder också salladskrydda – det går utmärkt att
blanda ihop det själv istället för att köpa, du hittar ett enkelt recept på
salladskrydda i slutet av det här blogginlägget.
Du kan späda ut såsen med mer mjölk till dess du får önskad
konsistens, det man behöver tänka på är att såsen blir tjockare när det får
koka en stund i ugnen.
Ingredienser
för 4 – 6 portioner |
30 gram
vetemjöl |
1 hel grillad
kyckling (ta bort skinn och ben) |
200 gram (2 –
2,5 dl) chilisås |
1 banan som
skärs i mindre bitar |
1 tsk
salladskrydda |
1 pkt bacon
(140 g) knaperstekt (50 g) |
1 krm
svartpeppar |
1,5 dl salta
nötter |
3/4 tsk salt |
|
1 msk kycklingfond
(koncentrerad) |
Såsen |
3 rejäla msk
cremefraiche |
50 gram smör |
3 – 4 dl
Mjölk |
- Värm ugnen till 225° (varmluftsugn 200°)
- Ta bort skinn och ben från kycklingen – enklast om man gör det medans kycklingen är fortfarande varm. Lägg upp det i en ugnsfast form med höga kanter.
- Knapersteka bacon – låt det rinna av och sätt det åt sidan.
- Skär bananen i mindre bitar och lägg det ovanför kycklingen.
- Smält smöret och tillsätt mjölet – vispa och låt det stekas en kort stund.
- Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ordentligt för att undvika att få klumpar.
- Tillsätt sedan cremefraiche samt kryddorna. Ta lite salt i taget.
- Smaksätt gärna med 1 msk koncentrerad kycklingfond.
- Smaka av.
- Låt såsen sedan koka några minuter – rätta till konsistensen genom att tillsätta mer mjölk eller vatten om du vill ha det ännu smalare maträtt.
- Häll såsen över kyckling och bananblandningen.
- Gratinera i ugnen 20 – 25 minuter. När 10 minuter återstår strör du över salta nötter och knaperstekta baconet över och sätter det tillbaka i ugnen.
Servera med ris och lite sallad.
Noshe Jan.
Flygande Jakob originalreceptet 4 -5 personer
1 kycklingar
– färdiggrillade |
2 bananer |
0,5 tsk
salladskrydda – italiensk |
2 dl
vispgrädde |
1 dl chilisås
- av ketchuptyp |
1 pkt bacon -
(à 140 g) |
0,5 dl salta
jordnötter |
|
Salladskrydda.
Den du köper i affären innehåller även druvsocker, Om du vill kan du ta 1 krm
vanligt strösocker i blandningen men det är verkligen inte nödvändigt tycker
jag. Blanda alla ingredienser i en liten mixer och blanda ordentligt. Häll upp
det i en burk. Förvara mörkt.
3 msk torkad
basilika |
3 msk torkad
persilja |
3 msk torkad
oregano |
1 msk
vitlökspulver |
1 msk
lökpulver |
1 tsk torkad
timjan |
1 tsk torkad
rosmarin |
1 krm malen
svartpeppar |
1 krm chiliflakes |
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar