Glad midsommar!
Fruktig cheesecake som välkomnar sommaren som nu är på väg! Enkel och verkligen supergod. Här får du också reda på hemligheten när det gäller cheesecake!
Om andan faller på har jag i dadlar och valnötter istället
för bären och då toppar jag det med flagad mandel eller frukt t ex. Egentligen
behöver man inte förgrädda kakans botten - men jag rekommenderar att du gör det
annars blir det för smuligt. Om du tål nötter kan det vara gott att hacka t ex
valnötter lite grovt och ha det kakbotten också, det förhöjer konsistensen.
En hemlighet när det gäller alla cheesecake generellt är att
inte ha för bråttom! Cheesecaken kan lätt spricka när man tar ut det ur formen
om man har för bråttom. Låt gärna cheesecaken vila i avslagen ugn någon timme
innan du tar ut det och låter svalna helt i rumstemperatur eller kylen. På det
här sättet minimeras risken för att ostkakan spricker.
En annan bra tumregel är att klä hela formen med bakplåtspapper och smörja in
det med lite olja – det underlättar när du ska ta ut kakan ur formen.
Jag använder inte socker eftersom kondenserade mjölken är sötad.
Personligen tycker jag att kakan är god som den är men vill du lyxa till det kan du gärna servera jordgubbs- eller hallonsås till.
Ingredienser
Kakbotten |
Fyllning |
250 gram
digestivekex |
1 burk (397
g) sötad kondenserad mjölk |
4 – 6 msk
smält smör |
400 g
Philadelphiaost |
0,5 tsk kanel
(kan uteslutas) |
1 ägg |
|
1 tsk
vaniljsocker |
Garnering |
200 gram
jordgubbar |
Jordgubbar eller
blåbär |
100 gram blåbär |
|
Rivet skal av
en halv citron (kan uteslutas) |
Metod
- Tvätta bären och låt det rinna av ordentligt. Halvera eller skiva jordgubbarna som du ska ha runtom kakan. Sätt det åt sidan.
- Sätt ugnen på 175° (C)
- Klä en rund springform med bakplåtspapper och pensla bakplåtspappret med lite olja eller smör.
- Mät upp allaingredienser och sätt det åt sidan.
- Krossa kexen i en mixer och tillsätt sedan det smälta smöret och eventuellt 0,5 tsk kanel.
- Tryck ut smulade kexblandningen i formen och släta ut det samtidigt som du pressar ner massan.
- Förgrädda det i ugnen (175° (C)) 15 minuter. Använder du varmluftsugn gäller 150° (C).
- Ta ut kakan och låt det svalna.
- Blanda osten, kondenserade mjölken, vaniljsockret, rivet skal av en halv citron och ägget, vispa massan slät.
- Lägg halverade eller skivade jordgubbarna runtom i formen och häll försiktig i fyllningen.
- Strö ut blåbären i kakan.
- Sätt det i ugnen – det tar ca 25 – 30 minuter beroende på ugn. Du får kolla att det inte bränns vid eller är lös i konsistensen när du skakar lite lätt på formen.
- Stäng av värmen i ugnen och låt det sitta kvar där ca en timme eller två.
- Ta ut kakan och låt det kallna helt i rumstemperatur innan du sätter det i kylen.
Garnera gärna med jordgubbar, blåbär eller andra bär.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar