fredag 24 juni 2022

Fruktig cheesecake

 

English translation and video

PDF 

Glad midsommar! 

Fruktig cheesecake som välkomnar sommaren som nu är på väg! Enkel och verkligen supergod. Här får du också reda på hemligheten när det gäller cheesecake!

 Jag älskar cheesecake i alla former, men nu när vädret har blivit varmare är det både roligare och godare med smaker som hör sommaren till. Enkel och ändå supergod är den här fruktiga cheesecaken.

Om andan faller på har jag i dadlar och valnötter istället för bären och då toppar jag det med flagad mandel eller frukt t ex. Egentligen behöver man inte förgrädda kakans botten - men jag rekommenderar att du gör det annars blir det för smuligt. Om du tål nötter kan det vara gott att hacka t ex valnötter lite grovt och ha det kakbotten också, det förhöjer konsistensen.  

En hemlighet när det gäller alla cheesecake generellt är att inte ha för bråttom! Cheesecaken kan lätt spricka när man tar ut det ur formen om man har för bråttom. Låt gärna cheesecaken vila i avslagen ugn någon timme innan du tar ut det och låter svalna helt i rumstemperatur eller kylen. På det här sättet minimeras risken för att ostkakan spricker.
En annan bra tumregel är att klä hela formen med bakplåtspapper och smörja in det med lite olja – det underlättar när du ska ta ut kakan ur formen.
Jag använder inte socker eftersom kondenserade mjölken är sötad.

Personligen tycker jag att kakan är god som den är men vill du lyxa till det kan du gärna servera jordgubbs- eller hallonsås till. 

Ingredienser

Kakbotten

Fyllning

250 gram digestivekex

1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk

4 – 6 msk smält smör

400 g Philadelphiaost

0,5 tsk kanel (kan uteslutas)

1 ägg

 

1 tsk vaniljsocker

Garnering

200 gram jordgubbar

Jordgubbar eller blåbär

100 gram blåbär

 

Rivet skal av en halv citron (kan uteslutas)

Metod

  1. Tvätta bären och låt det rinna av ordentligt. Halvera eller skiva jordgubbarna som du ska ha runtom kakan. Sätt det åt sidan. 
  2. Sätt ugnen på 175° (C)
  3. Klä en rund springform med bakplåtspapper och pensla bakplåtspappret med lite olja eller smör.
  4. Mät upp allaingredienser och sätt det åt sidan.
  5. Krossa kexen i en mixer och tillsätt sedan det smälta smöret och eventuellt 0,5 tsk kanel.
  6. Tryck ut smulade kexblandningen i formen och släta ut det samtidigt som du pressar ner massan.
  7. Förgrädda det i ugnen (175° (C)) 15 minuter. Använder du varmluftsugn gäller 150° (C).
  8. Ta ut kakan och låt det svalna.
  9. Blanda osten, kondenserade mjölken, vaniljsockret, rivet skal av en halv citron och ägget, vispa massan slät.
  10. Lägg halverade eller skivade jordgubbarna runtom i formen och häll försiktig i fyllningen.
  11. Strö ut blåbären i kakan.
  12. Sätt det i ugnen – det tar ca 25 – 30 minuter beroende på ugn. Du får kolla att det inte bränns vid eller är lös i konsistensen när du skakar lite lätt på formen.
  13. Stäng av värmen i ugnen och låt det sitta kvar där ca en timme eller två.
  14. Ta ut kakan och låt det kallna helt i rumstemperatur innan du sätter det i kylen.

Garnera gärna med jordgubbar, blåbär eller andra bär.


Noshe Jan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar