Enkel och supergod hallonsås med många användningsområden!
Jag älskar hallon
men inte kärnorna! Därför gillar jag
hallonsås för då kan jag sila bort kärnorna. Dessutom är det otroligt gott till
väldigt många saker, alltifrån pannkakor till cheesecake eller varför inte
glass! Den här satsen ger ca 3 – 4 dl
hallonsås.
Några tips: Blanda
aldrig i vaniljsocker när såsen kokar. Aromen och smakämnena försvinner då! Ta
av kastrullen och tillsätt vaniljsockret. Samma sak gäller rosenvatten. Det är
inte nödvändigt att använda rosenvatten men du anar inte hur fantastiskt
rosenvatten är förrän du har provat det. Rosenvatten har en förmåga att bli
kompis med all frukt men speciellt med bären. Jag har skrivit om det tidigare
att de mest smaklösa jordgubbarna kan förvandlas till supergod sådan med lite
socker och rosenvatten.
Visst kan man göra
det här med färska bär men då dessa är mycket dyrare tycker jag det är bättre
att göra det med frysta bär.
En annan sak man
behöver tänka på är sockret. Bären varierar i smak, en del är riktigt sura och
då behöver man ha mer socker. Ta 70 gram socker till att börja med sedan kan du
smaka av och tillsätta mer socker om du tycker att det behövs.
Om allt inte går åt kan du frysa in det i mindre förpackningar eller isformar.
Det håller sig minst 6 månader i frysen.
Om du vill ha lite
tjockare sås kan du öka både maizena och vatten (lika mycket) men tänk då på
att såsen tjocknar till när det har stått i kylen – ta det lite försiktigt med
maizena.
500 g frysta hallon |
2 tsk maizena |
100 gram socker* |
1 tsk vaniljsocker |
70 gram vatten |
1 tsk rosenvatten |
* Börja med 70 gram
och tillsätt mer vid behov
Metod:
- Lägg de frysta hallonen i en kastrull.
- Häll i både socker och vatten. Rör om.
- Sätt på ett lock och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda ca 10 minuter. Ta bort locket efter halva tiden (5 minuter).Ta av kastrullen och sila hallonen i en finmaskig sil, tryck ut så mycket hallonpuré som möjligt från hallonen. Kasta kärnorna.
- Diska kastrullen innan du häller tillbaka hallonsåsen.
- Låt det koka upp igen.
- Blanda 2 tsk maizena med 2 tsk vatten, häll blandningen i kastrullen med hallonpurén.
- Låt det sjuda 2–3 minuter.
- Ta av kastrullen och blanda i både vaniljsocker och rosenvatten. Låt det kallna något innan du häller det på burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar