lördag 2 juli 2022

Hallonsås


English translation and video

PDF

Enkel och supergod hallonsås med många användningsområden!

Jag älskar hallon men inte kärnorna!  Därför gillar jag hallonsås för då kan jag sila bort kärnorna. Dessutom är det otroligt gott till väldigt många saker, alltifrån pannkakor till cheesecake eller varför inte glass!  Den här satsen ger ca 3 – 4 dl hallonsås.

Några tips: Blanda aldrig i vaniljsocker när såsen kokar. Aromen och smakämnena försvinner då! Ta av kastrullen och tillsätt vaniljsockret. Samma sak gäller rosenvatten. Det är inte nödvändigt att använda rosenvatten men du anar inte hur fantastiskt rosenvatten är förrän du har provat det. Rosenvatten har en förmåga att bli kompis med all frukt men speciellt med bären. Jag har skrivit om det tidigare att de mest smaklösa jordgubbarna kan förvandlas till supergod sådan med lite socker och rosenvatten.

Visst kan man göra det här med färska bär men då dessa är mycket dyrare tycker jag det är bättre att göra det med frysta bär.

En annan sak man behöver tänka på är sockret. Bären varierar i smak, en del är riktigt sura och då behöver man ha mer socker. Ta 70 gram socker till att börja med sedan kan du smaka av och tillsätta mer socker om du tycker att det behövs.
Om allt inte går åt kan du frysa in det i mindre förpackningar eller isformar. Det håller sig minst 6 månader i frysen.

Om du vill ha lite tjockare sås kan du öka både maizena och vatten (lika mycket) men tänk då på att såsen tjocknar till när det har stått i kylen – ta det lite försiktigt med maizena.

 Ingredienser – ger ca 3 – 4 dl hallonsås.

500 g frysta hallon

2 tsk maizena

100 gram socker*

1 tsk vaniljsocker

70 gram vatten

1 tsk rosenvatten

* Börja med 70 gram och tillsätt mer vid behov

Metod:

  1. Lägg de frysta hallonen i en kastrull.
  2. Häll i både socker och vatten. Rör om.
  3. Sätt på ett lock och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda ca 10 minuter. Ta bort locket efter halva tiden (5 minuter).Ta av kastrullen och sila hallonen i en finmaskig sil, tryck ut så mycket hallonpuré som möjligt från hallonen. Kasta kärnorna.
  4. Diska kastrullen innan du häller tillbaka hallonsåsen.
  5. Låt det koka upp igen.
  6. Blanda 2 tsk maizena med 2 tsk vatten, häll blandningen i kastrullen med hallonpurén.
  7. Låt det sjuda 2–3 minuter.
  8. Ta av kastrullen och blanda i både vaniljsocker och rosenvatten. Låt det kallna något innan du häller det på burk. 
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar