Supersmaklig pastarätt som tar max 30 minuter att göra från början till slut!
Varje gång jag ser salsicciafärs
i butikerna köper jag det med en gång eftersom den har många användningsområden
här hemma hos oss. Även om jag gillar
att laga mat händer det då och då att jag vill laga till något ganska snabbt
och okomplicerad, då är den här rätten ganska given.
Du kan utesluta
både det ena och det andra egentligen, jag tänker på alla er som är allergiska
mot lök och vitlök till exempel, ni kan använda ett kryddmått Asofetida eller Hing
som det också kalla för. Det är en orangefärgad malen krydda (roten till en
växt) från nordöstra Iran eller Indien som används i maträtter istället för lök
eller vitlök. Rättrogna Hinduer äter nämligen varken lök eller vitlök. Jag har
provat det i många rätter med gott resultat.
Råkar du ha någon
typ av paprika kan du tärna det smått och ha i – har du inte det kan du strunta
i det. Man får aldrig följa recept slaviskt!
Jag sätter alltid Persisk
prägel på nästan alla maträtter! Använder något som heter limo-ammani (torkad
lime) som jag maler hemma, det finns färdigmalet att köpa i invandrarbutiker.
Men har du inte det hemma använder du bara rivet skal av en citron.
Det man behöver
tänka på är att färsen är ganska fett! Jag tar bort fettet när jag har stekt
färsen. En annan sak som är bra att tänka på är att färsen är ganska kompakt,
därför behöver man dela det i mindre bitar innan man steker det. Gillar du chilipeppar kan du ta lite i rätten
– dvs om du gillar hetta, eller varför inte lite sambal oelek (ca 1 tsk).
Ibland använder jag stekta champinjoner om jag råkar ha det hemma eller varför
inte några skivade oliver. Men använd det med måtta, det får inte ta över
smaken!
Jag använder halverade
plommontomater i rätten. Hälften steker jag och hälften tillsätter jag när rätten
ska serveras. Plommontomaterna är lite fastare i köttet och därför passar det
bra i den här maträtten.
Ja – det är bara
några tips innan vi börjar. 😊
Ingredienser för 4
portioner
400 g Salicciafärs |
1 tsk Limmo-Ammani eller rivet skal av en
citron |
1 st. gul lök (hackas) |
0,5 tsk salt |
1 paprika i mindre tärningar |
1 krm svartpeppar |
2–3 vitlöksklyftor (kan uteslutas) |
ca 5 dl vatten |
0,5 – 1 paprika (den sort
du gillar – kan uteslutas) |
15 – 20 st. halverade plommontomater |
2 msk tomatpuré |
Lite rapsolja för stekningen. |
1 msk kycklingfond (eller den
fond du gillar) |
1 – 2 msk cremefraiche |
Metod:
- Hacka löken i små tärningar.
- Hacka eller pressa vitlöken
- Hacka paprikan i mindre tärningar
- Halvera tomaterna
- Dela färsen i mindre bitar
- Mät upp alla ingredienser och ha det redo innan du börjar.
- Börja med att steka löken i lite olja ca 3 minuter.
- Tillsätt sedan färsen och stek det i 3 – 4 minuter eller till dess färsen har fått en fin färg. Ta bort överflödig fett.
- Salta och peppra.
- Tillsätt tärnade paprikan och blanda väl. Låt allt stekas tillsammans under ca 1 minut.
- Tillsätt vitlöken – när du känner av aromen från vitlöken tillsätter du fonden och tomatpurén. Blanda väl.
- Tillsätt nu basilika, oregano och rivet skal av en citron (eller 1 tsk limmo-ammani)
- Tillsätt vattnet (Ta inte allt på en gång) ta 2,5 dl till att börja med.
- Låt allt sjuda under ca 10 minuter.
- Tillsätt sedan hälften av halverade tomaterna och blanda – tillsätt nu resten av vattnet och låt allt börja koka igen, sedan sjuda 5–6 minuter.
- Nu kan du tillsätta en eller två msk med cremefraiche om du önskar det. Det ger en härlig krämighet till rätten.
- Smaka av och korrigera kryddningen.
Klart att serveras
med vanlig spagetti eller den pasta som du gillar. Servera gärna färskriven
parmesan till.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar