söndag 31 juli 2022

Lavash

English translation and video

PDF

Det är busenkelt att göra lavashbröd. Det är supergott till frukost, lunch och middag. Fantastiskt bröd att göra wraps med olika fyllningar.

Enligt Peter Reinhart, som är en berömd amerikansk bagare, professor och kock vid Johnson & Wales University (Rhode Island) har lavash, även om det allmänt kallas "armeniskt platt bröd", också iranska rötter och konsumeras nu i hela Mellanöstern och världen. (Källa)

Oavsett varifrån brödet kommer så är det otroligt gott och verkligen lätt att baka.

Det fiffiga med brödet är att du inte behöver baka ut allt med en gång. Du kan förvara de runda bullarna i en lämplig burk – täck med plastfolie så att de inte torkar ut. Stek det sedan när du behöver det. Degen håller sig i minst 7 dagar i kylen. Då har man tillgång till färskt bröd hela tiden.

Brödet består av mjöl, vatten, salt och olja. Jag tillsätter lite yoghurt i degen med bra resultat. Du kan välja att skippa yoghurten om du önskar det.

Ingredienser för 5 st. Lavash

2 msk olja

250 g vetemjöl

1 tsk salt

125 g vatten

1 – 2 msk naturell yoghurt.

 Metod

  1. Häll i mjöl. vatten, olja, salt och yoghurten i en blandarskål.
  2. Kör sakta först så att allt blandar sig. Öka farten sedan och låt maskinen gå ca 2 - 3 minuter.
  3. När degen klumpar sig kring mixararmen och blandarskålen är ren från deg, då är det klart.
  4. Dra i degen och se om du kan få det tunt - då är degen klar.
  5. Mjöla bakbänken och en liten bricka.
  6. Ta upp degen på bakbänken och knåda det smidigt
  7. och forma det till en avlång rulle. Dela sedan degen i 5 delar.
  8. Rulla varje del till en slät rund bulle. Lägg "bullen"
  9. på mjölade brickan. Täck med plastfolie. Låt degen vila i 20 minuter.
  10. Mjöla bakbänken lite lätt. Ta en "bulle" och platta till den med händerna. Kavla sedan degen till en rund form 12 - 18 cm i dm.
  11. Mjöla ett bakplåtspapper lite lätt, lägg den färdigkavlade brödet på bakplåtspappret.
  12. Fortsätt på samma sätt till dess du är klar.  Stapla upp bröden med mjölad bakplåtspapper emellan. 
  13. Värm en stekpanna till 150 ° (C)och pensla på lite olja
  14. Lägg i utkavlade brödet i stekpannan.
  15. Ganska snabbt ser du att brödet får "bubblor"
  16. Vänd det efter ca 1–2 minuter, beroende på hur varmt din stekpanna är, Vänd det någon/några gånger till dess du är nöjd med färgen på brödet.
  17. Fortsätt till dess du är klar med bröden.

 Serveringstips

Du kan servera det till frukost med lite smör och valfritt pålägg.
Eller servera det till lunch eller middag som wrap med olika fyllningar.
Jag själv serverade det med Lole-kebab med tillbehör till middag – supergott var det!

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar