Festligt och supergott är den här rätten. Allt kan bli klart på 30 minuter.
Någon gång under 70-talet befann jag mig i Schweiz och åt en
underbar god måltid på en restaurang i Zürich. Jag kan än idag förnimma smakerna.
Det var egentligen tunna skivor av klav som serverades med en underbar citron
och örtsås. Har experimenterat och resultatet blev över förväntan
Men – den här gången bytte jag ut kalven mot tunna skivor av
kycklingfilé.
Bästa sättet att göra rätten är med djupfryst kycklingfilé,
tina upp det lite innan du skivar det tunt. Själv använde jag skärmaskin men
det går bra att använda vanlig kniv också. Skär skivorna till ca 3–4 mm
tjocklek, lägg det i kylen under tiden du gör såsen. Som vanligt är det mise en
place som gäller (Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt
på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man
ser till att samtliga), det förenklar matlagningen. Såsen tar längst tid att
göra. Kyckling blir klar på 2 – 3 minuter.
För dig som inte tål lök eller vitlök
Uteslut både lök och vitlök och öka örterna istället. Du vet väl att du kan
ersätta lök och vitlök med Asafoetida?
Du kan ta torkade örter istället för färska ta hälften av
angiven mängd ii så fall.
Jag använder vitt vin i maträtten om du inte har det hemma
går det utmärkt att använda vanligt vatten, du kan eventuellt behöva öka
mängden kycklingfond – du får smaka dig fram.
Mängden redning är perfekt till såsen för vår del men om du
vill ha tjockare sås får du öka mängden maizena och vatten - vill du ha tunnare
sås ökar du mängden grädde, vatten eller vin.
Man kan servera ris, potatismos eller pasta, men om du väljer pasta får du skära kycklingfiléerna i mindre munsbitar.
Vegetarianer
För vegetarisk alternativ kan du utesluta kycklingen och ta något annat - men såsen är så god att du måste bara prova det!
Ingredienser för två portioner
2 st.
kycklingfiléer |
1 – 2 msk
pressad citron |
Salt &
peppar |
2 vitlöksklyftor |
3 rejäla
matskedar mjöl |
2,5 dl vitt
vin |
Såsen |
1 – 2 msk
kycklingfond |
2 – 3 schalottenlökar |
1,5 dl grädde |
250 g champinjoner |
65 gram
babyspenat |
1 msk hackad
rosmarin |
Redning |
1,5 msk hackad
timjan |
2 tsk maizena
+ 2 tsk vatten |
Salt &
peppar |
|
Rivet skal av
en citron |
Olja och smör
till stekning |
- Ansa och skiva champinjonerna.
- Skiva kycklingfiléerna tunt
- Hacka örterna.
- Hacka schalottenlöken fint.
- Värm en stekpanna med lite olja (helst wokpanna om du har det, annars duger en vanlig stekpanna).
- Kolla värmen, det måste vara ca 130° (C) innan du lägger i schalottenlöken. Tillsätt löken, salta lite lätt och stek det i 2 minuter - rör om då och då.
- Tillsätt sedan skivade champinjonerna - rör om, salt och peppra lite lätt och fortsätt steka lök och champinjonerna ca 5 minuter eller till dess både lök och svamp har karameliserats.
- Efter ca 5 minuter tillsätter du rivet skal av en citron, 1 msk hackade rosmarin och 1,5 msk hackade timjan. Fortsätt steka under 1 minut. Tillsätt sedan krossade vitlöken - Stek det under 30 - 40 sekunder.
- När du börjar känna aromen från vitlöken tillsätter du genast vitt vin. Om du inte vill använda vin går det utmärkt med vanligt vatten.
- Låt allt koka ca 2 - 3 minuter.
- Tillsätt sedan 1 - 2 msk kycklingfond. Låt det koka (sjuda)ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt sedan 1,5 dl grädde. Rör om.
- Blanda 2 tsk maizena med 2 tsk vatten, rör om och tillsätt det sedan till såsen.
- När såsen börjar koka upp tillsätter du spenaten och rör om. Tillsätt sedan 1 – 2 msk pressad citron.
- Smaka av och korrigera kryddningen - håll såsen varm.
- Ta fram kycklingbitarna. Lägg det på lämpligt underlag.
- Salta och peppra bägge sidor.
- Vänd det i 3 msk vetemjöl. Skaka av överflödigt mjöl.
- Stek det 1 minut på vardera sida.
Servera gärna med ris, potatismos eller pasta. Supergott!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar