Persisk gatumat lole-kebab är enkelt, snabbt och supergott
med lavashbröd.
Det finns fler än 100 olika sorters kebab i Iran, men de mest vanliga är kebab-kobideh som är signaturrätt i Iran. Olika kebabsorter
Jag är förtjust i de flesta kebaben med få undantag!
Kebab kobideh är gjord av köttfärs och är supergod och enkel
att göra. Oftast serveras det tillsammans med ris, grillade tomater och ibland
rå äggula. Ibland serveras det med bröd,
lök tomater, persilja som ”street food”.
En sort som verkligen är ”street food” i Iran är Lole-kebab.
Minns det väldigt väl – men fick aldrig äta det när vi var ute då mina
föräldrar var tveksamma till hygienen. Vi använder ägg som bindningsmedel i
kebab kobideh men bikarbonat i lole-kebab – det är i stort sett enda
skillnaden.
Nu bestämde jag mig för att göra persisk ”street food”
hemma. Alltså lole-kebab med alla tillbehör som är typiska inklusive nybakat lavashbröd.
Egentligen kan man ha de tillbehör som man gillar men nedan
får du förslag på några typiska tillbehör som lole-kebab serveras med.
Ingredienser
för 4 – 5 personer |
Tillbehör |
500 g färs
(nöt, kalv, lamm, kalkon) |
Valfri sås |
2 – 2,5 tsk
salt |
Lök (gul
eller röd) |
2 krm
svartpeppar |
Tomater |
1 st. gul lök |
Persilja |
1 krm
bikarbonat |
Sumak |
1 tsk sumak
(kan uteslutas) |
Pressad
citron |
|
Nybakat Lavashbröd |
Metod
- Skala och riv löken på den grövsta delen av rivjärnet, sila av 80% av lökvätskan och sätt rivna löken åt sidan.
- Mät upp salt och peppar samt bikarbonaten om du använder det.
- Lägg lök, kryddor och bikarbonaten i en skål. Blanda väl. Lägg i färsen och knåda det ca 5 – 6 minuter så att köttet nästan ändrar färg och du kan se att fettet har fastnat på skålens innersida.
- Låt köttet vila i kylen sedan ca 30 minuter.
- Under tiden kan du förbereda tillbehören.
- Skär en lök (gul eller röd) i två delar – sedan skär det i tunna skivor. Salta lite och rör om. Låt det stå i rumstemperatur till dess du ska montera det hela.
- Skiva eller hacka tomaterna, sätt det åt sidan.
- Hacka persiljan – det behöver inte vara välhackad, sätt det åt sidan.
- Förbered såsen (se förslag i slutet).
- Dela smeten i 10 lika dela.
- Rulla varje del till en avlång cylinder - ca 10 cm lång (eller som en korv)
- Värm en panna och pensla på lite olja. Pannan ska vara minst 150° (C) innan du kan börja steka
- Lägg i kebaben och stek det under 3 - 4 minuter, vänd det någon/några gånger - stek till dess innertemperaturen är 70° (C)
Servera det med lavashbröd och alla tillbehören. Sist men
inte minst behöver man också en god sås. Såsen kan variera beroende på vad man
själv gillar. Här kommer ett förslag på en enkel och god sås:
3 – 4 msk naturell yoghurt
3 msk ketchup eller BBQ sås (det du gillar och råkar ha hemma).
1 msk dijonsenap
1 – 2 tsk pressad citron
Blanda, smaka av med mer kryddor.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar