fredag 12 augusti 2022

Fantastisk turkiskt bröd!

English translation and video

PDF

Lättare än så här kan det inte bli! Superbrödet som är lätt att baka och passar till frukost, lunch och middag.

För ett tag sedan ville jag baka ett gott bröd med vegetariska tomat och fetaostbiffar som fyllning. Valet föll på ett turkiskt bröd som lämpar sig till allt egentligen.

Brödet är lätt att baka – man behöver egentligen inte bakmaskin för detta men det underlättar. Du som saknar bakmaskin eller handvisp med degkrok kan knåda degen för hand – det tar dock lite längre tid.

Det är några saker som man behöver tänka på för ett lyckat brödbak.

  • Tillsätt aldrig saltet från början. Salt kan ha skadlig effekt på jästen.
  • Använd gärna pizzasten som värms i ugnen i god tid innan du skjutsar in bröden. Saknar du pizzasten kan du vända upp och ner på en vanlig ugnsplåt som värms i god tid innan du sätter in bröden.
  • Vill du skynda på jäsningsprocessen kan du sätta in en ugnsform med kokhett vatten i i ugnen och sätta in degen i ugnen. Ha gärna lampan på i ugnen. Det här kallar jag för jäs skåp.
  • Var sparsam när du mjölar bakbordet, ju mer mjöl du använder desto mer kompakt blir brödet.
  • Överarbeta inte degen!

Jag älskar det här allsidiga brödet. Du kan antingen dela degen i två delar – då får du riktigt stora runda bröd som man kan använda olika fyllningar till eller ha som frukostbröd. Jag delar gärna degen i 4 delar – det passar oss bättre härhemma.  

Ingredienser för 2 stora eller 4 mindre bröd

Pensling

200 gram mjöl

Ett ägg eller äggula

1 tsk socker

0,5 tsk vatten

1 tsk torrjäst (blå)

Ev. lite salt

120 ml eller gram 37° (C) vatten

 

50 g olivolja

Garnering

1 tsk salt

Sesamfrön vanliga + svarta

 Metod:

  1. Sätt in en pizzasten eller vänd en uppochnervänd ugnsplåt längst ner i ugnen.  Sätt ugnen på 260° (C) utan varmluftsfunktionen!
  2. Blanda 1 tsk torrjäst med 1 tsk socker och 200 gram vetemjöl i en skål. Låt det vila 10 minuter.
  3. Blanda sedan 50 gram olja och 120 gram 37° (C) vatten och kör det i maskin 3 minuter.
  4. Tillsätt saltet och kör det ytterligare 3 minuter.
  5. Olja in en rymlig skål och överför degen – vänd degen så att hela degen oljas in.
  6. Täck med en kökshandduk och låt det jäsa antingen i jäs-skåp eller varm plats ca 45 minuter.
  7. Ta upp degen på lätt mjölad bakbord. Vik det några gånger och forma det sedan till en avlång cylinder. Dela degen i antingen 2 eller 4 delar. Forma varje del till en smidig boll eller bulle.Täck och låt degen vila 15 minuter.
  8. Förbered 2 st. bakplåtspapper med lite mjöl på.
  9. Platta sedan degen med händerna först och sedan kavla det till ett runt bröd som är ca 10 cm i diameter. Lägg bröden på mjölad bakplåtspapper.
  10. Vispa ett ägg (eller bara äggula) med lite vatten. Pensla bröden med blandningen. Strö på med sesamfrön. 
  11. Skjutsa in bröden på med bakplåtspapper på den varma pizzastenen eller uppochnervända ugnsplåten. Baka i 10 – 12 minuter (beroende på storlek)

 Man kan fylla brödet med det man gillar. I videon ger jag bara ett exempel på vad som är gott att ha till frukost. Bre på honung och sedan strö rikligt med smulad fetaost på. Gudagott är det!

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar