lördag 20 augusti 2022

Tomatgalette


 English translation and video

PDF

Du kommer vilja göra om det här gång efter gång, så god är den här tomatgaletten. En explosion av smaker där tomaterna spelar huvudrollen.  Passar som förrätt eller huvudrätt.

Vad är en galette egentligen? Vad är för skillnad mellan galette och paj? Galette är köksfranska och beskriver olika typer av platta runda eller friformade knapriga kakor.
 
Egentligen som paj men inte i pajform utan oftast lagas den i en långpanna eller annan ugnsform. Man kavlar degen och överför den sedan till en långpanna – fyller degen med fyllning för att sedan vika sidorna över fyllningen.  
Det fiffiga är att du inte är bunden till att göra galetten rund utan du kan göra den rektangulär eller fyrkantig eller den form som du gillar. Precis som med pajen kan man både ha matiga eller dessertgaletter. En annan skillnad mellan galette och paj är att pajdegen förgräddas oftast men inte galettedegen.
Jag hade olika sorters körsbärstomater hemma och bestämde mig för att göra tomatgalette – den blev så god att jag nästan kände som om jag var i himmelriket!

Några saker som man behöver tänka på när man gör tomatgalette.

  • Köp gärna plommontomater som är köttigare än andra tomater på marknaden. Kombinera gärna det med körsbärstomater i olika färger. Man äter ju med ögonen först, eller hur?
  • Galettedegen ska pulseras i mixern så att man får en kornig deg som man sedan lägger på ett bakunderlag och föser ihop. Får inte knådas – då bildas gluten och man får en ”degig” galetteskal.
  • Alla ingredienser ska vara kalla när man gör paj eller galette. Du behöver inte kyla vetemjölet eller saltet men allt annat måste vara kallt.

Några ord om fyllningen
  1. Jag använde både vårlök – är du allergisk eller inte tål det kan du avstå. Blanda i de örter som du gillar.
  2. Du kan använda den ost du gillar – men jag använde mig av en blandning av cheddar och mozzarella. Gruyère passar också bra. Osten som man strör över fungerar väldigt bra för att fånga upp saften från tomaterna. 
  3. I receptet ingår 2 msk hackad färsk basilika - använder du torkad basilika räcker det med 1 msk.
  4. Hur du än väljer att smaksätta din galette gäller det att se till att kryddorna inte tar över smaken! De ska finnas där i bakgrunden.

Jag kavlade degen till en rund form 30 cm i diameter.
Sedan vek jag ca 3 cm deg över fyllningen, den färdiga galetten var ca 27 cm i diameter. Du kan egentligen forma det som du vill.

Ingredienser

Degen

Ost och örtblandning

205 g vetemjöl

225 g Philadelphia- eller getost

0,5 tsk salt

1 äggula

145 g osaltat smör

1 – 2 st. pressade vitlöksklyftor

90 g (ca 6 msk) iskallt vatten.

1 tsk dijonsenap

Fyllning

1 krm Cayenne

680 – 700 g tomater

0,5 tsk salt

2 msk olivolja

1 krm svartpeppar

3–4 vårlökar

0,5 tsk torkad timjan

1 tsk salt

2 msk hackad färsk basilika

Övrigt

Garnering

100 g riven cheddar och mozzarella

1 dl riven parmesan

Metod:

  1. Tärna smöret i kuber som är max 1,5 cm. Lägg det i kylen. Se också till att kyla vattnet (90 g) eller 6 msk.
  2. Blanda mjöl och salt och pulsera snabbt så att allt blandas. (3 – 4 sekunder)
  3. Lägg i smörkuberna och pulsera 10 x 1 sekund så att du får en kornig massa. Får absolut inte bli degig! (se video).
  4. Lägg massan i en stor skål och tillsätt lite iskallt vatten i taget och blanda. Jag tillsatte vattnet i tre omgångar.
  5. Mjöla bakbordet och överför den korniga massan på bakbordet. Fös ihop massan så att du får en boll. Lägg plastfolie på bakbordet och lägg degbollen på den. Vik en bit plastfolie över degen och platta till degen. Paketera sedan degen och låt den vila i kylen en timme.
  6. Skär nu tomaterna i jämna skivor och sätt det åt sidan.
  7. När 30 minuter är kvar för degen i kylen lägger du skivade tomaterna i ett durkslag med en skål under och saltar det med en tsk salt, blanda väl och sätt det åt sidan. Saltet gör att tomaterna avger vätska – och det är precis vad vi vill åstadkomma.
  8. Blanda sedan Ost och örtblandning som vi ska bre på galetten. I en separat skål blandar du 225 g getost eller Philadelphia ost, 1 äggula, 1 – 2 st. pressade vitlöksklyftor, 1 tsk dijonsenap, 1 krm Cayenne, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 0,5 tsk torkad timjan och 2 msk hackad färsk basilika. Blanda väl och kyl det sedan.
  9. Ta ut degen från kylen efter en timme, mjöla bakbordet lite lätt. Kavla degen till en rund form (30 cm i diameter). Vänd det några gånger under arbetets gång och mjöla om det behövs.
  10. Överför rondellen till ett bakplåtspapper och lägg det hela på en lämplig större tallrik och lägg det i kylen igen.
  11. Riv de olika ostarna om du inte har ett färdigblandat paket. Parmesanosten ska du ha separat.
  12. Tillsätt hackade vårlöken till tomaterna, och 1 – 2 msk olivolja. Blanda
  13. Ta ut degen från kylen igen, överför det till en stor ugnsplåt med bakplåtspappret.
  14. Bred ut ost och örtblandningen över degen – lämna 3 cm utrymme runtom.
  15. Strö över 100 gram riven cheddar och mozzarella.
  16. Lägg de stora tomatskivorna runtom och fyll på med de mindre tomaterna i mitten. Ta inte med vätskan som nu har bildats igen efter att vi har tillsatt olivolja!
  17. Vik in 3 cm av degen över fyllningen och gör vek där det behövs runtom.
  18. Strö på parmesanost på tomaterna och eventuellt lite havssalt.
  19. Pensla degen med en blandning av ett ägg och lite vatten.
  20. Grädda i 200 graders uppvärmd ugn ca 45 – 50 minuter.
Låt det kallna 10 – 15 minuter innan du överför galetten till ett galler. Låt det stå minst 20 minuter på gallret innan du kan skära upp den och servera.

 
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar