Jag älskar olika
sorters kebab – den bästa är den som man gör hemma. Den tunna kebaben kan man
lätt efterhärma utan större problem – det gäller att lära sig tekniken som är
busenkelt. Tekniken har jag använt mig av länge – så gjorde jag kebab innan jag
fick riktiga grillpinnar från Iran, det fanns inte i Sverige.
Största utmaningen
när man vill ha kebab med bröd (eller kebabsandwich) hemma är logistiken. Om
man som jag vill ha nybakat bröd till. Resten går att förbereda i god tid. Om
du vill ha nybakat bröd till behöver du räkna med att brödet behöver kallna
lite innan du kan använda det – räkna med att brödet behöver tas ut ur ugnen ca
en halvtimme före serveringen. Kebaben går att förbereda i god tid också – du
behöver steka det och det tar ca 10 minuter. Man får också räkna med
någon/några minuter till själva monteringen. Vill du ha pommes till kan du
förbereda det också genom att fritera det 5 minuter, sedan kyler du det och
fritera det några minuter till före serveringen.
Kebaben kan man
förbereda på två sätt. Här visar jag hur enkelt det kan vara egentligen.
Alternativ 1
– man gör iordning färsen, rullar det som en korv i plastfolie och lägger det i
frysen Sedan kan man ta ut det när det är väl genomfryst och skära tunna skivor
som man steker meddetsamma. Jag provade det och var inte speciellt förtjust i
själva processen. Jag använde mig av både skärmaskin och vass kniv – tyckte det
var svårt att få till det.
Alternativ 2
– är betydligt enklare. Du smeter ut den färdiga kebabfärsen i en långpanna och
gör det så tunt det bara går. Lägg plåten sedan i ugnen 5 minuter. Ta ut skär
det i strimlor. Lägg kebaben i kylen och stek det strax före servering. Du kan
frysa in det också.
Några ord om
färsen:
Du kan göra den här kebaben med nötfärs eller en blandning av färs som du själv
föredrar, det kan t ex vara en blandning av nöt- och lammfärs eller kalkonfärs.
Det enda man behöver tänka på är att kalkonfärs är lite lösare i konsistens än
övrig färs, det kan man kompensera exempelvis genom att tillsätta lite
skorpmjöl. Färsen måste innehålla lite fett också annars blir det för torrt.
Smaksättning
Kebab innehåller alltid lök – är du allergisk eller inte tål lök kan du med
fördel använda 1 krm asafoetida. istället.
Man kan riva löken och sedan klämma ut saften och använda saften i färsen. Ett annat alternativ är att purea löken i en mixer och använda det. Jag har använt mig av bägge metoderna och kan inte säga att det är någon större skillnad. Enklast är att purea och använda hela löken.
Jag använder 1 – 2 tsk torkad timjan i färsen, använder du färsk timjan behöver
du dubbla mängden.
Vill du ha ännu mer
komplex smak kan du tillsätta 1 tsk mald kummin. Prova dig fram.
Hur mycket kött
behöver man?
Ska du göra kebabsandwich med alla tillbehör kan du räkna med 100 gram per
person – det räcker gott och väl. Jag använde 200 g till som jag sedan bredde
ut till en rektangel (29 x 22 cm), det räckte och mer därtill.
Tillbehör
Det är verkligen en smaksak men här är några förslag.
·
Tunna skivor rödlök som saltas och blandas väl. Hacka
persilja och tillsätt det till löken före servering.
·
Skivade eller hackade tomater.
·
Saltgurka
·
Färsk gurka som skivas eller hackas.
·
Vårlökar – en klassiker tillsammans med kebab i
Iran.
·
Sumak – supergott till kebaben. Antingen kan du
ha det på sidan om eller använd det i lök och persiljeblandningen
·
Pommes frites.
Såser:
Favoriten härhemma är den vita såsen. Det är fördelaktigt att blanda såserna i
god tid och förvara det i kylen så att såserna kan goa till sig.
Vitsås |
4 pressade
vitlöksklyftor |
4 msk yoghurt |
1 tsk salt |
2 msk
majonnäs |
Extra: hackad
dill, persilja eller gräslök |
Röd sås |
1 krm
svartpeppar |
2 msk yoghurt |
1 krm
chiliflakes |
1 msk
chilisås (Heinz) |
1 tsk vinäger
eller pressad citron |
1 krm salt |
1 tsk puread
ingefära |
Ingredienser till Kebaben.
500 g nötfärs |
En nypa
chiliflakes |
2 msk yoghurt
(fast sort) |
1,5 tsk salt |
1 stor lök |
2 krm
svartpeppar |
1 – 2 tsk
torkad timjan. |
Smör till
stekningen. |
Metod:
Alternativ 2 - Förvärm ugnen till 175° C, bre ut färsen supertunt på inoljad ugnsplåt,
Montera och
servera!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar