Underbar vegetarisk soppa som är delikat och går snabbt att laga. Det tar ca 30 minuter från början till slut!
Soppa är en viktig maträtt i det persiska köket. Så viktigt att en kock kallas
för ASH-PAZ (ASH=soppa) - (PAZ=den som kan koka). Under vinterhalvåret i Iran
börjar man oftast måltiden med en soppa.
De flesta soppor tar lång tid
att laga men just den här soppan är snabb, enkel och gott. Man kan ha det som
förrätt eller huvudrätt. När du besöker persiska restauranger serveras ofta en
soppa som är gjord på skalad råg (soup eller ashe jo). Just den soppan
inspirerade mig att laga linssoppan som jag nu delar med mig av. Soppan går
utmärkt att frysa in och håller minst 6 månader.
Jag använde kycklingfond i
soppan men det går utmärkt att använda grönsaksfond istället. Du kan också
använda vanlig buljong istället för fond – i så fall följer du anvisningar på
paketet för hur många buljongtärningar du behöver för 2 liter vätska.
I de flesta soppor i Iran använder man ris som ett slags förtjockningsmedel och
även för att få den matigare, här har jag ersatt det med bulgur istället.
Har du inte tomatpuré hemma kan du ersätta det med 250 g (ca) krossade tomater
.
Soppan är ganska ”hett” – vill du ha mildare soppa kan du ta mindre peppar och
sambal oelek. Du behöver smaka dig fram. Tillsätt kryddorna lite i taget och
smaka dig fram så att den passar dig och din familj.
Du kan med fördel ha i andra örter i soppan också. Har du inte mynta hemma
(färsk eller torkad) kan du använda persilja eller oregano. Låt fantasin flöda.
Det är som vanligt mise en
place som gäller – vilket innebär att du förbereder allt och mäter kryddor mm
innan du börjar laga maten.
Här använder jag torkade mynta – använder du färsk mynta ska du dubbla mängden.
Sist men inte minst - glöm
inte att smaka av hela tiden och anpassa smaksättningen efter dina behov. 😊
Ingredienser
för 6 – 8 portioner |
Kryddor
och smaksättning |
1 – 2 msk
smör |
2 msk
tomatpuré |
1 – 2 msk
olja |
2 msk torkad
mynta |
1 st. Lök |
1 – 2 tsk
gurkmeja |
1 stor
potatis |
1 msk röd paprika |
1 – 2 st
morötter |
2 tsk salt |
200 g röda
linser |
1rejäl tsk
svartpeppar |
100 g bulgur |
1 – 2 tsk
malen garde limo (kan ersättas med rivet skal av en citron) |
2 liter
vatten |
5 msk
kyckling- eller grönsaksfond |
|
1 – 2 st.
lagerblad |
|
1 dl pressad
citron |
|
1 – 2 tsk
sambal oelek |
Metod
- Skölj linserna. Skölj linserna 3–4 gånger eller lägg linserna i ett durkslag och tvätta det ordentligt.
- Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skär löken grovt. Du kan med fördel dela löken i 4 – 8 bitar. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
- Mät upp alla kryddor och övriga smaksättare. Värm en rymlig kastrull med lite olja och 2 msk smör. Tillsätt sedan potatis, lök och morötterna och stek det under omrörning i 2 – 3 minuter.
- Tillsätt sedan salt, peppar, paprika och gurkmeja, fortsätt steka det under omrörning 1 – 2 minuter.
- Tillsätt de tvättade röda linserna. Rör om och stek det under 30 sekunder.
- Håll i vattnet, tillsätt sedan tomatpurén, malen garde limo eller rivet skal från 1 citron och lagerbladen.
- Sätt på locket och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda ca 30 minuter.
- Tillsätt bulgur när halva tiden har gått.Tillsätt torkade myntan och rör om.
- Efter 30 minuter purear du soppan slät med hjälp av en stavmixer eller i en mixermaskin. Här kan du kontrollera så att konsistensen passar dig och din familj. Man kan mixa till det mer eller mindre grovt egentligen. Det avgör du.
- Tillsätt sedan citron, koncentrerad fond eller buljong och även lite sambal oelek.
Servera det med en klick cremefraiche och gott bröd. och valfritt bröd. Jag kan varmt rekommendera Ett fantastiska turkiska bröd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar