söndag 4 september 2022

Persisk Quiche

English translation and video

PDF

En sammanslagning (Fusion) mellan persiskt och franskt – blir fullständigt gudomlig maträtt. Helt vegetariskt och mätande.

Jag har tidigare bloggat om vegetariska biffar som är superaromatiska Kokoye Sabzi (Persisk Frittata) (Persian Frittata) Och även om Quiche Lorraine så slog det mig häromdagen hur vore det om man blandade dessa två. Skred till verket och resultatet var bokstavligen gudomlig!

Den aromatiska örtblandningen tillsammans med gammaldags quicheskal som är lite mer robust blir en balanserad måltid som heter duga!

När jag väl hade bestämt mig för att göra det hade jag brist på vissa saker härhemma, ville ogärna åka till affären utan fick använda fantasin och klara det hela med vad som fanns i kyl och frysen. Spenat ingår i de vegetariska biffarna – det bytte jag ut mot hackade vårlökar – hade färsk gräslök men behövde mer – det fick bli torkade gräslök som fick ligga i vatten en stund. Lade till 1 msk torkad timjan och det blev precis som jag hade tänkt mig. Jag har alltid riven ost i frysen som är en blandning mellan cheddar och mozzarella, det fick duga – men man kan ta andra ostar om man så önskar. Jag kan tänka mig att smulad fetaost i själva fyllningen kan ge extra god smak – ja, det får bli nästa gång 😊

Är du nötallergiker kan du avstå från att ha valnötter i. Syftet med hackade valnötter i biffarna och även här är att balansera konsistensen och ha lite ”Crunch”.

Jag använder pressad vitlök i smeten – tål du inte det kan du avstå eller ersätta det med 1 krm asafoetida.
Ingredienser för 4 personer

 Pajbotten

2 - 3 st. pressade vitlöksklyftor

 4 dl (240 gram) vetemjöl

1 msk torkade timjan

 125 gram rumstempererat smör 

 Äggstanning:

 1 ägg

 4 ägg

 2 krm salt

 2,5 - 3 dl gräddfil

 60 g vatten

2 krm svartpeppar

Fyllning

1 krm salt

100 g hackad persilja

2 msk mjöl

150 g hackad gräslök

Andra smaksättningar

140 g hackade vårlökar

1 tsk oregano

70 g hackade valnötter

1 tsk basilika

0 – 1 dl berberis

50 g hackad spenat

1 tsk salt

100 – 150 gram riven ost

1 krm svartpeppar

Olja till stekning


Metod

  1. Skär smöret i mindre kuber, sätt åt sidan.
  2. Blanda 240 gram mjöl med 2 krm salt och kör det i matberedaren några varv.
  3. Tillsätt sedan smöret i två omgångar – pulsera några gånger däremellan till dess du får en kornig massa.
  4. Tillsätt ägget och vattnet och kör matberedaren till dess allt är blandat. Paketera det i plastfolie och sätt det i kylen ca en timme.
  5. Hacka persiljan väl och sätt åt sidan. Hacka även gräslöken. Hacka vårlökarna i en mixer och sätt åt sidan. Hacka valnötterna och sätt åt sidan, du kan i och för sig avstå från nötter helt och hållet om det är så att du inte tål nötter.
  6. Tvätta berberis och låt det torka. Om du inte har tillgång till berberis kan du ha i något annat som kan ge lite syra till smaken eller avstå helt, vilket jag tycker vore synd! Ta en eller 2 msk pressad citron om du saknar berberis.
  7. Värm en rymlig stekpanna, det måste vara minst 130°, tillsätt sedan hackade vårlökarna, persiljan, gräslöken och dillen. Stek örterna 2 – 3 minuter, så att de minskar i volym, tillsätt 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar, tillsätt även 1 msk torkad timjan.
  8. Pressa sedan 2 – 3 klyftor vitlök eller 1 krm asafoetida. När du börjar känna av vitlöksaromen är det dags att ta av pannan från spisen. Låt det kallna., det behöver inte vara i kylskåpet.
  9. Ta ut degen från kylen och kavla ut det på väl mjölad bakbord. Mjöla och vänd degen lite då och då så att det inte fastnar. Kavla ut det till en rund form som är ungefär 25 – 26 cm i diameter. Överför degen till din pajform (23 cm i diameter), pressa ner hörnen lite försiktigt (se video) och skär sedan av överflödig deg med en kniv.
  10. Skär smala remsor av foliepapper och täck kanterna. Nagga pajbotten och förgrädda i 200 graders ugn ca 10 minuter. Ta ut det och ta bort folien – grädda det igen ca 10 minuter. Ta ut degen och låt det kallna något.
  11. Knäck alla fyra äggen i en rymlig skål, vispa det med en gaffel eller visp. Tillsätt sedan örtblandningen, valnötterna och berberisen och blanda väl.
  12. Tillsätt gräddfilen och blanda väl.
  13. Täck pajbotten med ett lager ostblandning. Lägg sedan i örtblandningen och garnera med mer ost.
  14. Grädda pajen i mitten av ugnen (200) ca 45 – 50 minuter. 

Servera med valfri sås, Här får du förslag på en underbar sås som vi använder ofta härhemma.
Förslag till sås:

Vitsås

4 msk yoghurt

2 msk majonnäs

4 pressade vitlöksklyftor

0,5 tsk salt

20 – 30 gram smulade fetaost

Extra: hackad dill, persilja eller gräslök


Bra att veta

Även om vi numera anser quiche vara en klassisk fransk maträtt har den egentligen sitt ursprung i Tyskland (den medeltida kungariket Lothringen). under tyskt styre, och som fransmännen senare döpte om till Lorraine. Ordet 'quiche' kommer från det tyska 'Kuchen', vilket betyder kaka. (Karta)

Noshe Jan! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar