söndag 25 september 2022

Biffar på tomat och fetaost


English translation and video

PDF 


 Enkelt och så gott att man nästan blir beroende.

Det finns många recept på tomatbiffar – men min är godast, har gjort många varianter innan receptet tog form.

Bästa resultat får man om man använder färska örter men det går även att göra det med torkade örter – då får man lov att halvera mängden. En annan sak som är viktigt att tänka på är att man kan framhäva mer smak av torkade örter om man blötlägger det en kort stund, du kan blötlägga det i vatten, buljong eller vin beroende på vad du ska laga.
Att använda maizena i smeten bidrar till att göra biffarna mer krispigt.
Om smeten är för vattnig kan du blanda i lite vanligt ströbröd i smeten.

En annan teknik för att få lite torrare smet är att salta både tomater och zucchinin – var för sig. Låt det sedan stå ca 15 – 20 minuter. Låt tomaterna vätska av sig i ett durkslag med en skål under. Kläm ut så mycket vätska som möjligt ur zucchinin.

Ingredienser 12 stycken

400 g tomater

20 gram maizena

2 dl Gräslök

1 tsk bakpulver

¾ dl färsk basilika

85 g fetaost

¾ dl färsk mynta

salt och peppar och en nypa Cayenne

¾ dl färsk oregano

2 – 3 dl riven zucchini

110 g mjöl

Olja för fritering

Sås
Favoriten härhemma är den vita såsen. Det är fördelaktigt att blanda såserna i god tid och förvara det i kylen så att såserna kan goa till sig.

Vitsås

1 tsk salt

4 msk yoghurt

4 pressade vitlöksklyftor

2 msk majonnäs

Extra: hackad dill, persilja eller gräslök

Metod:

  1. Tvätt och skär tomaterna i 4 delar. Ta bort inre kärnor. Skär tomaterna i små tärningar.
  2. Tvätta zucchinin och riv det på den grövsta sidan av rivjärnet. Kläm ut så mycket vätska som möjligt från zucchinin.
  3. Hacka gräslök, basilika, mynta och oregano.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och maizena i en skål.
  5. I en stor skål kombinera tomathacket, rivna zucchinin, gräslök, basilika, mynta, oregano och smulad fetaost.
  6. Häll mjölblandningen över grönsakerna och blanda väl.
  7. Ta en matsked smet och forma det i händerna, rulla det försiktigt i Panko (japanskt ströbröd) och lägg det på en bricka.
  8. Värm en stekpanna och vänta till dess det är 130° C (idealtemperaturen är 170° C) innan du lägger i biffarna. Platta till det lite med stekspaden. Stek det ca 3 minuter på varje sida eller till dess biffarna har fått en fin färg.

Serveringstips. Biffarna kan med fördel användas tillsammans med en enkel yoghurtsås. Servera det med såsen eller som fyllning i wraps eller annan typ av bröd tillsammans med salladsblad, lök och andra godsaker.

Du kommer att älska de här biffarna.

Noshe Jan!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar