söndag 23 april 2017

Shami (Persiska kikärtsbiffar)







English translation

Vi skulle ha iranska vänner på besök och då duger det inte med en maträtt 😊 Iranier älskar att ha gäster och vill gärna att gästen/gästerna ska känna sig välkomna, därför vill man gärna bjuda på flera maträtter så att gästerna kan välja det de tycker om och att det ska finnas något för alla smaker. Bestämde mig för att göra Shami. Frågade min syster hur hon brukar göra och försökte mig på det. Det blev riktigt gott. Malen kikärtsmjöl som ingår i rätten finns i välsorterade invandrarbutiker – men det är speciella kikärter, dessa kikärter ingår i Persiska nötblandningar (se bilden nedan). Köp gärna riktiga kikärter och mal själv så är du säker på att du får rätt sort.

1/2 kg nötköttfårs eller kalkonfärs
3 – 4 msk kikärtsmjöl
1 gul lök
2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 – 2 krm nymalen svartpeppar
Olja till stekning

Sås
4 dl vatten
En rejäl msk tomatpuré
1 dl vitvinsvinäger
1 – 2 msk socker

  1. Skala löken och kör det några korta varv i en matberedare. 
  2. Tillsätt ägg, salt, peppar och färsen och mal ordentligt. 
  3. Jag brukar väga den färdiga färsen och sedan delar det lika genom att väga varje biff upp till 50 gram vardera. 
  4. Gör biffarna som en burgare, gör hål i biffarna med ett finger och ”vidga” det lite. 
  5. Stek biffarna någon/några minuter på varje sida. 
  6. När du har stekt biffarna häller du bort eventuella rester av oljan från stekpannan. 
  7. Blanda vatten och tomatpurén i stekpannan, vispa till dess att allt har inkorporerats. 
  8. Låt det koka någon/några minuter så att såsen ”tjocknar” något. 
  9. Smaka av med salt och peppar. 
  10. Häll i vitvinsvinäger lite i taget – gör på samma sätt med sockret. Smaka av hela tiden så att smaken passar dig. 
  11. Lägg i biffarna och sätt på locket så att det finns en öppning för ångan. Låt det koka så att köttet får smak av såsen och en del av vattnet dunstar bort. 
  12. Klart att servera.
Noshe Jan! 
Kikärter är en typ av nöt som förekommer i Persiska nötblandningar. Den ger en god smak åt Shami!
Chickpeas are a type of nut that is included in Persian nut mixtures. It gives a good taste to Shami!

Jag lägger en foliepapper på köksbänken, blöter det lite med vatten så att biffarna inte fastnar. Sedan väger jag biffarna och formar dessa enligt bilden. Skälet till att man har hål i mitten är för att biffen lättare ska få smak av såsen
I put a foil paper on the kitchen counter, soak it a little with water so that the steaks do not stick. Then I weigh the steaks and shape them as shown. The reason for having holes in the middle is to make it easier for the burgers to get some taste from the sauce..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar