English translation
Vi skulle ha iranska vänner på besök och då duger det inte med en maträtt 😊 Iranier älskar att ha gäster och vill gärna att gästen/gästerna ska känna sig välkomna, därför vill man gärna bjuda på flera maträtter så att gästerna kan välja det de tycker om och att det ska finnas något för alla smaker. Bestämde mig för att göra Shami. Frågade min syster hur hon brukar göra och försökte mig på det. Det blev riktigt gott. Malen kikärtsmjöl som ingår i rätten finns i välsorterade invandrarbutiker – men det är speciella kikärter, dessa kikärter ingår i Persiska nötblandningar (se bilden nedan). Köp gärna riktiga kikärter och mal själv så är du säker på att du får rätt sort.
Vi skulle ha iranska vänner på besök och då duger det inte med en maträtt 😊 Iranier älskar att ha gäster och vill gärna att gästen/gästerna ska känna sig välkomna, därför vill man gärna bjuda på flera maträtter så att gästerna kan välja det de tycker om och att det ska finnas något för alla smaker. Bestämde mig för att göra Shami. Frågade min syster hur hon brukar göra och försökte mig på det. Det blev riktigt gott. Malen kikärtsmjöl som ingår i rätten finns i välsorterade invandrarbutiker – men det är speciella kikärter, dessa kikärter ingår i Persiska nötblandningar (se bilden nedan). Köp gärna riktiga kikärter och mal själv så är du säker på att du får rätt sort.
1/2 kg nötköttfårs eller kalkonfärs
3 – 4 msk kikärtsmjöl
1 gul lök
2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 – 2 krm nymalen svartpeppar
Olja till stekning
Sås
4 dl vatten
En rejäl msk tomatpuré
1 dl vitvinsvinäger
1 – 2 msk socker
3 – 4 msk kikärtsmjöl
1 gul lök
2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 – 2 krm nymalen svartpeppar
Olja till stekning
Sås
4 dl vatten
En rejäl msk tomatpuré
1 dl vitvinsvinäger
1 – 2 msk socker
- Skala löken och kör det några korta varv i en matberedare.
- Tillsätt ägg, salt, peppar och färsen och mal ordentligt.
- Jag brukar väga den färdiga färsen och sedan delar det lika genom att väga varje biff upp till 50 gram vardera.
- Gör biffarna som en burgare, gör hål i biffarna med ett finger och ”vidga” det lite.
- Stek biffarna någon/några minuter på varje sida.
- När du har stekt biffarna häller du bort eventuella rester av oljan från stekpannan.
- Blanda vatten och tomatpurén i stekpannan, vispa till dess att allt har inkorporerats.
- Låt det koka någon/några minuter så att såsen ”tjocknar” något.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll i vitvinsvinäger lite i taget – gör på samma sätt med sockret. Smaka av hela tiden så att smaken passar dig.
- Lägg i biffarna och sätt på locket så att det finns en öppning för ångan. Låt det koka så att köttet får smak av såsen och en del av vattnet dunstar bort.
- Klart att servera.
Kikärter är en typ av nöt som förekommer i Persiska nötblandningar. Den ger en god smak åt Shami! Chickpeas are a type of nut that is included in Persian nut mixtures. It gives a good taste to Shami! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar