Tänka sig att man kan laga marmelad på rosenblad! Imagine that one can make rose marmalade |
Ibland är det rena tillfälligheter som gör att jag väljer att laga en viss rätt. Igår var det någon som skrev på Facebook och berättade om sina fina rosor i trädgården, jag kommenterade att hon kund då laga rosenmarmelad. Själv har jag inte färska rosor så jag bestämde mig för att göra rosenmarmelad på torkade rosenblad. I Iran hade vi rosenbuskar i trädgården, jag kan än idag förnimma smak och aromen från mammas rosenmarmelad! Välj gärna rosa rosor, mörkröda kan bli beska ibland. I receptet nedan kan du välja bort pistaschnötter om du som jag har nötallergiker i hushållet. Du kan köpa torkade rosenblad i välsorterade invandrarbutiker – se bara till att rensa dessa innan du använder det.
Ingredienser:
Halvt kilo färsk eller 5 dl torkade rosenblad
1 dl limejuice (det går också bra med pressad citron)
6 1/4 dl socker
4 1/2 dl vatten
2 - 3 dl strimlade pistaschnötter (kan uteslutas)
3 msk rosenvatten (om du använder torkade rosenblad)
1 dl limejuice (det går också bra med pressad citron)
6 1/4 dl socker
4 1/2 dl vatten
2 - 3 dl strimlade pistaschnötter (kan uteslutas)
3 msk rosenvatten (om du använder torkade rosenblad)
- Välj färska rosa kronblad. Klipp av de vita ändarna av kronbladet och tvätta noggrant, speciellt om de har sprutats med bekämpningsmedel.
- Placera de färska kronbladen i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå i 15 minuter och sila bort vattnet sedan. Om du använder torkade rosenblad, lägg i en kastrull, täck med vatten, så fort det börjar koka tar du av och silar det i ett durkslag. Häll 1 msk pressad lime eller citron över bladen och låt det sedan vila.
- Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp, minska värmen och låt sjuda över medelvärme i 40 minuter, eller tills sirapen har tjocknat.
- Häll över resten av pressade lime eller citronjuicen, rosenbladen, strimlade pistaschnötter och rosenvatten, blanda väl, täck och låt sjuda över medelvärme i ytterligare 20 – 25 minuter eller eventuellt längre till dess att du får en sirapliknande konsistens som ”fastnar” på baksidan av en sked. Ta av kastrullen från värme och låt svalna.
- Fyll steriliserade glasburkar med den varma massan. Förvara på en sval, mörk plats.
- Noshe Jan!
Det blir ganska mörk färg på marmeladen. The colour turns quite dark. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar