måndag 13 november 2017

Torshi Beh - inlagda kvitten - pickled quince






Är morgonpigg person och funkar som bäst då. Ja, så har det varit hela mitt liv egentligen. Igår var inget undantag. Vaknade och ville laga något att blogga om. Några kvitten i grönsakskorgen tittade stint på mig. Okay - då får det bli någonting med kvitten. Det fick bli inlagda kvitten. Tröttnar aldrig på kvitten egentligen, man kan använda det till så mycket. Nu är det säsong för det i Sverige och vissa mellanösterbutiker har det i sitt sortiment. Om du vill prova men har inte lust att åka runt och leta kan du beställa det i din närmaste ICA butik, du kommer inte att ångra det. En äppelpaj får underbar doft och smak om man blandar i lite kvitten, en inläggning till julskinkan kanske? Eller varför inte en marmelad? Värt att prova. 
I Iran använder vi aldrig socker i inläggningar men jag ville prova något nytt. Det tar inte så lång tid heller att laga inläggningen heller. Nu gjorde jag det med två kvitten men man kan egentligen göra det med hur lite eller hur mycket som helst. 

2 medelstora kvitten
5,5 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
300 gram gyllene socker (t ex rårörsocker från Saltåkvarn)
6 st. enbär
8 svartpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
4 - 5 st. hela nejlikor
1 msk torkade apelsinskal 


  1. Lägg kryddor och lagerblad i en rostfri kastrull. Häll över socker och vinäger och låt koka upp. Rör till dess att sockret har löst sig.
  2. Skala och klyfta kvitten. Jag delade mina kvitten i 12 delar - får inte vara för tjockt och inte för tunt Håll kvitten i en stor skål som du fyller med kallt vatten och pressad citron. Annars kommer färgen på kvitten att bli väldigt mörk!  
  3. När vätskan kokar upp och sockret har löst sig lägger du till dina kvitten. Sänk värmen och låt allt sjuda i 30 minuter eller till dess att kvitten har mjuknat. Känn med en kniv, det ska med lätthet gå igenom. 
  4. Ta av kastrullen och lägg över inläggningen i rena burkar. 
  5. Blötlägg torkade apelsinskalen i varmt vatten i 15 minuter innan du häller det över det i förvaringsburken. Sätt på locket och låt allt svalna. Förvara det svalt. 

Det tar någon/några veckor innan det har mognat.
Noshe Jan! 



Relaterade länkar Torkade apelsinskal Kvittenmamrmelad membrillo - Sharbate Beh Limo   -  Tas kebab 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar