fredag 26 januari 2018

Nane Pajarei – Persiska våfflor – Persian Waffles





Numera är det bara min man och jag i hushållet och därmed saknas det ibland tilltugg till kaffet! Ville gärna ha något litet till kaffet idag och kom att tänka på persiska våfflor. Lätta att göra – tar inte så lång tid och otroligt gott. Receptet innehåller inte socker vilket innebär att även diabetiker kan äta det med gott samvete. Vill man lyxa till det kan man strö florsocker blandat med kardemumma när det är klart. Man behöver i och för sig speciell utrustning för att fritera det – det kostar inte så mycket och finns på många online siter att köpa. I Iran har man ofta majsmjöl i våfflorna, jag har försvenskat receptet eftersom jag vet att de flesta hushåll i Sverige har inte majsmjöl i skafferiet. Majsmjölet ger lite mer krispighet till våfflorna, men du kan med fördel använda dig av vetemjöl bara.

Ingredienser för 6 – 7 stycken små våfflor
45 gram vetemjöl
65 ml mjölk
1 tsk rosenvatten
30 gram äggulor
4 gram majsmjöl (går också bra med vetemjöl)
0,5 tsk malen kardemumma
Raps eller sesamolja för fritering

Dekoration
0,5 dl florsocker blandat med 0,5 tsk malen kardemumma

  1. Blanda 45 gram vetemjöl med 65 ml mjölk och 0,5 tsk kardemumma. Låt det stå ca 10 minuter.
  2. Vispa ägget riktigt ordentligt.
  3. Efter 10 minuter blandar du alla ingredienser och vispar slät.
  4. Värm en tjockbottnad kastrull med olja (Rapsolja går utmärkt).
  5. När oljan är ungefär 140 grader värmer du våffelformen i kastrullen. 
  6. Doppa sedan våffelformen i smeten (bara halvvägs) och friterar det i pannan.
  7. Skaka så att smeten lossnar
  8. Om det inte lossnar kan du ta hjälp av en gaffel och peta ut det försiktigt från våffeljärnet.
  9. Låt det rinna av på hushållspapper.
  10. Blanda florsocker (0,5 dl) med 0,5 tsk malen kardemumma och strö över de färdiga våfflorna.
Njut!
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar