torsdag 4 april 2019

Basköttfärssås - Basic meat sauce


När våra barn var yngre var de precis som sin mor rätt ”kinkiga” med maten. Med kinkiga barn måste man bli kreativ i köket, så enkelt är det. Hade och har fortsatt alltid basköttfärs i frysen, oftast lagar jag det med kalkonfärs men du kan ta den färs som du gillar, tillvägagångsättet är detsamma.

Från basköttfärsen lagar jag sedan alltifrån Lasagne till Chili Con Carne mm. Det är verkligen en mångsidig köttfärssås! Jag gör det ganska tjock i konsistensen för att sedan späda ut det t ex om jag ska ha det till spagetti eller använda det som den är till moussaka.

En ingrediens som jag alltid använder i köttfärs är kanel, det är inte mycket men det lilla bidrar till den goda smaken. Utöver detta innehåller köttfärssåsen även finrivna rotselleri, morötter och palsternacka,

 Det tål att upprepas att det är mise en place som gäller vilket innebär att du förbereder alla ingredienser innan du börja laga maten.

Ingredienser:
1 kilo färs, kalkon, kyckling eller den typ av färs du föredrar
1 – 2 gula lökar
100 gram finriven palsternacka
100 gram finriven rotselleri
100 gram finrivna morötter
5 – 6 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 – 3 lagerblad
2 krm svartpeppar
2 tsk röd paprika
1 krm kanel
1 tsk gurkmeja
En fond de chef (Beef) – välj det du föredrar och har hemma, eller vanlig buljong.
2 kartonger krossade tomater á 500 gram (totalt 1 kilo)
1 dl tomatpuré
Några droppar pressad citron
Lite vatten om det behövs. 

Metod
  1. Tvätta och skala grönsaker och lök.
  2. Hacka löken i små tärningar.
  3. Riv rotselleri, morötter och palsternackan, blanda.
  4. Pressa eller hacka vitlöken.
  5. Mät upp alla kryddor
  6. Smält lite smör och olja i en stor panna.
  7. Häll i den hackade löken och stek den i 5 - 6 minuter tills det är genomskinligt.
  8. Efter 5 - 6 minuter lägger du till den pressade eller väldigt finhackade vitlöken och fortsätter stekning i ytterligare en minut.
  9. Tillsätt köttet och stek tills allt kött har fått "färg". Arbeta med två gafflar för att dela färsen.
  10. Tillsätt de rivna grönsakerna gradvis och blanda väl.
  11. Tillsätt kryddor, några droppa pressad citron och buljong som du föredrar. Själv gillar jag att använda Fond de Chef :))
  12. Häll i lite vatten om det behövs.
  13. Tillsätt krossade tomater och blanda väl.
  14. Till sist lägger du till rosmarin- och timjanstjälkarna tillsammans med lagerblad.
  15. Låt det hela koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i 30 minuter.
  16. Efter 30 minuter lägger du till tomatpurén och blandar väl. Låt det sjuda i i ytterligare 30 minuter.
  17. Ta av locket och ta bort lagerblad, rosmarin- och timjanstjälkarna.
  18. Slutligen är det bra om du smakar av och justerar kryddningen så att det passar dig och din familj.
Nu kan du antingen avnjuta det direkt eller frysa in till senare.
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar