fredag 12 april 2019

Moussaka på mitt sätt – Moussaka my way




Vi har spenderat mycket tid i Grekland eftersom min man var stationerad på Rhodos för många år sedan. Vi har  ätit olika typer av Moussaka i Grekland och varje gång frågade jag efter receptet! Receptet på béchamelsås är en blandning av alla olika recept som jag fick i Grekland, den grundläggande köttfärssåsen har jag bloggat om tidigare, du hittar den här

Ibland gör jag moussaka utan potatis och lägger till fler auberginskivor istället. Eller ibland som den här gången använder jag både potatis och auberginer. Du kan också göra samma maträtt med squash om du föredrar det.

Man kan också blanda parmesan med riven cheddar - det är verkligen en smaksak.
Du kanske tycker att det är många "moment" för att göra den här maträtten, men jag lovar dig, det är värt det!

Serverar 10

Ingredienser:
1 sats basköttfärssås
3 - 4 stora auberginer
4 stora potatisar
5 dl riven ost
Olivolja för pensla grönsakerna
Salt
Oregano

Béchamelsås
1,2 liter mjölk
2 dl olivolja eller 200 gram vanligt smör
2 dl mjöl
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
¼ tsk vitpeppar
0,5 tesked nyriven muskotnöt
2 hela ägg
2 äggulor
1 Buljong efter eget val eller 1 st. valfri Fond De Chef
3 dl parmesan
En ugnsform 23 x 30 cm och 6 cm djup

Metod:
  1. Skala och skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor.
  2. Salta auberginerna rikligt på båda sidor. Låt det vila i ett durkslag 30 minuter upp till en timme, Auberginerna kommer att "svettas" och behöver mindre olja när man ska steka det i ugnen. Saltet tar också bort lite bitterhet från auberginerna.
  3. Skala potatisarna och skiva dessa i 0,5 cm tjocka skivor – lägg potatisarna i en skål med vatten under tiden.
  4. Lägg auberginerna i en ugnsform med bakplåtspapper. Pensla bägge sidor med olivolja.
  5. Gör samma sak med potatisen. Krydda potatisen med lite oregano.
  6. Stek aubergine och potatis i 250 grader (Celsius) ugn i 15–20 minuter.

Under tiden när grönsakerna är i ugnen kan du börja göra béchamelsåsen.
  1. Värm en kastrull och häll i olivoljan eller det fasta smöret. Vänta tills det är något varmt (eller om du använder smör - vänta tills smöret har smält).
  2. Tillsätt mjöl och vispa tills oljan (eller smöret) och mjölet är mycket välintegrerade och det finns inga mjölklumpar. Blanda tills blandningen ändrar färg något om du använder olivolja.
  3. Tillsätt mjölken lite i taget och blanda väl - när såsen börjar tjockna, tillsätter du mer mjölk tills du har använt all mjölk (1,2 liter).
  4. Tillsätt kryddor och blanda väl, smaka och justera kryddningen.
  5. Tillsätt buljong (eller Fond De Chef) och blanda väl.
  6. Vispa hela ägg och äggulorna i en separat skål.
  7. Temperera äggblandningen genom att tillsätta lite av den varma såsen åt gången och vispa kraftigt. Detta för att undvika att ha äggröra i stället för äggblandning!
  8. Tillsätt den tempererade äggblandningen till béchamelsåsen och vispa ordentligt.
  9. Vänta till dess att såsen tjocknar igen, tillsätt riven parmesan och blanda väl. Smak av, justera kryddningen om det behövs.
  10. Olja en ugnspanna som är 23 x 30 cm och 6 cm djup.
  11. Täck botten av formen med ett lager stekt potatis, strö parmesan över.
  12. Lägg nu ett lager av stekta auberginer över potatisen, strö över parmesan.
  13. Täck det hela med grundköttfärssåsen. Om du har några kvarvarande potatis- eller aubergineskivor kan du täcka köttfärssåsen med dessa.
  14. Häll över béchamelsåsen och strö mer parmesan över såsen.
  15. Baka moussakan i 250 grader (Celsius) ugn i 45 minuter eller till dess färgen är guldbrun. Vänta minst 30 minuter innan du skär upp moussakan.

Servera den med lite grönsallad och bröd.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar