Underbar vegetarisk/vegan soppa.
Mungbönor används inte särdeles mycket i matlagning i Sverige, men i Iran lagar man soppa, vegetariska biffar och även risotto med mungbönor.
Idag fick det bli soppa eftersom min svåger som jag besöker varje onsdag har önskat sig det.
Jag anger exakta mått på ingrediensen men var inte rädd att experimentera. Här anges 90 gram vårlökar, istället kan du använda dig av andra saker t ex gräslök, eller om du har 50 gram vårlökar kan du komplettera med torkad gräslök, Numera finns det hackade persilja, dill och andra grönsaker i frysdisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, det är verkligen behändigt att köpa dessa och ha det i frysen.
Rätten är helt vegetarisk (vegansk). Men man kan göra det ännu fylligare t ex med en köttgarnering som på persiska kallas för Gheimeh! Gillar du garnering men vill göra det helt vegetarisk kan du t ex använda dig av selleristjälkar som skärs i små bitar istället för kött eller kanske en annan grönsak, principen är densamma. Det är verkligen värt att göra den här soppan, den är både god och mättande för att inte tala om hur nyttigt soppan är egentligen! Går utmärkt att frysa in.
Garneringen bör vara rätt ”torr”, det viktiga är att köttet blir mört. Använder du grönsaker istället är det bra om grönsakerna fortsatt har lite tuggmotstånd.
Som vanligt är det mise en place som gäller vilket innebär att du tvättar och hackar alla grönsaker, mäter upp och har det redo innan du börjar matlagningen.
Smaka under tiden du lagar soppan, korrigera kryddningen så att det passar dig och din familj.
Ingredienser:
1.5 dl mungbönor
3/4 dl grötris
1 stor gul lök
200 gram tärnade stjälkselleri
180 gram hackade spenat
90 gram hackade vårlökar
150 gram hackade persilja
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1,5 liter buljong
1 krm nymalen svartpeppar
3 – 4 msk pressad citron
40 gram hackade färsk dill eller 1 tsk torkad dill
Garnering:
1 liten gul lök
120 gram tärnade kött (eller någon grönsak som du gillar om du vill hålla det helt vegetarisk/vegansk)
2 msk förkokta gula linser
0,5 msk tomatpuré
1 krm saffran som löses i 1 tsk varmt vatten (valfritt, kan uteslutas)
Salt och peppar
0,5 dl vatten
Metod:
- Tvätta grötriset sju gånger och blötlägg det i vatten i 30 minuter minst.
- Tvätta och hacka sellerin i små tärningar.
- Skala och hacka löken riktigt fint.
- Använder du färsk spenat kan du tvätta och hacka det , använder du fryst spenat slipper du det. Lägg åt sidan.
- Tvätta, rensa och hacka persiljan.
- Tvätta och rensa vårlökarna och hacka det fint, sätt åt sidan.
- Mät upp resten av ingredienserna och ha det redo på en bricka innan du börjar matlagningen.
- Tvätta mungbönorna och ta bort skal som flyter till ytan. Häll det sedan i en kastrull med vatten och koka det i 10 – 15 minuter, skumma av under tiden bönorna kokar och häll i mer vatten vid behov. Lägg det åt sidan, häll inte bort vattnet!
- Smält lite smör i en panna och stek sellerin i 2 – 3 minuter, sätt åt sidan.
- Smält lite mer smör och olja i pannan och stek löken 5 – 7 minuter eller till dess löken har fått en gyllene färg. Häll upp löken i en rymlig kastrull.
- Lägg till kryddningen och blanda väl.
- Blanda i silade grötriset, mungbönorna med dess kokvatten och pressade citronjuice.
- Häll över 1,5 liter buljong (antingen vegetarisk eller den buljong som du föredrar), låt det koka upp, sätt på locket, sänk värmen och låt det sjuda i 30 minuter.
- Efter 30 minuter häller du i samtliga grönsaker; spenat, persilja, vårlökar och stjälksellerin.
- Låt det koka upp igen, sätt på locket och sänk värmen igen. Låt det hela sjuda ytterligare 30 minuter.
- Under tiden kan du förbereda garneringen, börja med att steka löken 5 – 7 minuter.
- Lägg till det fint tärnade köttet eller grönsaken som du gillar, stek till dess köttet ändrar färg, salta och peppra och blanda väl.
- Lägg till resten av ingredienserna: förkokta gula linser, tomatpurén, saffranvatten och vanligt vatten, låt det koka upp, sätt på ett lock och låt det sjuda till dess köttet har blivit mört. Använder du grönsaker istället för kött är det bra att tänka på att dessa ska fortsatt ha lite tuggmotstånd. Tänk på att garneringen ska vara ”ganska” torr.
Häll upp soppan och garnera med den garnering som du gillar,
eller utan garnering. Servera gärna varmt gott bröd till.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar