God och hållbar julkaka med traditioner i Tyskland. Brödet bakas 2 -3 veckor före jul så att det hinner att ”mogna”. Kan varmt rekommendera det här underbara brödet!
På 70-talet fick jag en bok där det fanns ett recept på det
här brödet. Bakade det till julen och blev förtjust. Sedan har det blivit
tradition att jag bakar julstolle. Receptet har utvecklats med åren hos oss, Brödet
ska föreställa filten som sveptes om Jesusbarnet och en tjock sträng av mandelmassa
föreställer Jesusbarnet.
Varje år bestämmer jag mig för att göra mindre bröd till
nästa år och varje gång glömmer jag bort det. Den här satsen gav 3 stora
julstollen – men jag hade lika gärna kunnat göra 6 st. Det räcker gott och väl
eftersom man skivar kakan ganska tunt. Nu lovar jag igen att baka färre bröd
och göra dessa mindre till nästa år. Men – jag fick möjlighet att glädja en väninna
som brukar ha julstolle, bara det var mödan värt. En annan julkaka är en gåva och
ett bröd kommer vi att behålla själva, det vill säga att om du vill baka ett
bröd kan du dela ingredienserna med tre. I slutet av det här inlägget anger jag
exakta mått för ett bröd som egentligen kan delas i 2 mindre bröd.
Jag bakar det här brödet traditionsenligt men ingenting
hindrar att man gör som man tycker 😊 T ex blanda i saffran
i degspadet.
Metod:
- 24 – 48 timmar innan du börjar baka:Tvätta russinen noga – låt det vila i kallt vatten ca 5 – 10 minuter. Sila bort vatten och torka russinen noga. Blanda sedan russinen med syltade apelsinskal i en skål och häll i rom. Täck och låt stå minst 24 timmar.
- Ta ut smöret, mät upp och låt det rumstemepereras, det är inte någon katastrof om du missar det. Har du ont om tid tar du ut smöret, mäter upp och sedan river det på det grövsta sidan av rivjärnet, låter stå en stund (10 – 15 minuter).
- Värm mjölken till 37° grader Celsius. Smula jästen i en bunke eller skål, häll över mjölken och kör igång maskinen en kort stund så att jästen löser sig.
- Häll i sockret och kryddorna, ägg (se notis) , mandelmjöl och blanda en kort stund – knappt en minut.
- Häll i allt mjöl och låt maskinen gå ca 5 minuter i bakmaskinen. Först sakta och sedan öka hastigheten succesivt.
- Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter.
- Lägg till fruktblandningen och blanda ordentligt.
- Ta upp degen på köksbänken och bearbeta det så att degen kommer ihop sig.
- Dela degen i önskat antal bröd, forma varje bröd och lägg det sedan på bakplåtspapper – täck och låt jäsa 35 – 45 minuter. (Det här receptet ger 2450 gram totalt vilket gav 3 bröd á 816 gram vardera).
- Under tiden kan du rulla mandelmassan som en korv, ungefär lika långa som själva brödet. täck och sätt åt sidan.
- Värm ugnen 185° grader Celsius (varmluftsugn 165° Celsius.
- Kavla brödet till en oval form, lägg en sträng med mandelmassa i mitten och vik sedan över degen över mandelmassan. Viktig detalj: låt det inte gå hela vägen, det ska föreställa filten som Jesusbarnet sveptes i. Tryck till med kaveln över slutet av mandelmassan (se video). Lägg brödet på bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 – 45 minuter.
- Baka i ugn ca 30 minuter, ta ut brödet, pensla på skirat smör, lägg tillbaka i ugnen ytterligare 20 minuter eller till dess brödet har fått en fin färg. Jag bakade bröden 50 minuter totalt eftersom bröden var ganska stora, du får känna efter.
- Ta ut brödet och pensla på rikligt med skirat smör igen över och under. Häll rikligt med florsocker över och under. Klappa till det. Låt sedan bröden kallna under bakduk. Låt det stå över natten.
Noshe Jan!
För ett stort eller två mindre bröd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar