tisdag 15 december 2020

Julstolle


English translation and video


God och hållbar julkaka med traditioner i Tyskland. Brödet bakas 2 -3 veckor före jul så att det hinner att ”mogna”. Kan varmt rekommendera det här underbara brödet!

På 70-talet fick jag en bok där det fanns ett recept på det här brödet. Bakade det till julen och blev förtjust. Sedan har det blivit tradition att jag bakar julstolle. Receptet har utvecklats med åren hos oss, Brödet ska föreställa filten som sveptes om Jesusbarnet och en tjock sträng av mandelmassa föreställer Jesusbarnet.

Varje år bestämmer jag mig för att göra mindre bröd till nästa år och varje gång glömmer jag bort det. Den här satsen gav 3 stora julstollen – men jag hade lika gärna kunnat göra 6 st. Det räcker gott och väl eftersom man skivar kakan ganska tunt. Nu lovar jag igen att baka färre bröd och göra dessa mindre till nästa år. Men – jag fick möjlighet att glädja en väninna som brukar ha julstolle, bara det var mödan värt. En annan julkaka är en gåva och ett bröd kommer vi att behålla själva, det vill säga att om du vill baka ett bröd kan du dela ingredienserna med tre. I slutet av det här inlägget anger jag exakta mått för ett bröd som egentligen kan delas i 2 mindre bröd.

Jag bakar det här brödet traditionsenligt men ingenting hindrar att man gör som man tycker 😊 T ex blanda i saffran i degspadet.

Ingredienser för 3 stora bröd
720 gram vetemjöl
210 gram mjölk
35 gram färsk jäst (för sött bröd)
340 gram smör
70 gram socker
270 gram mandelmjöl
8 – 10 gram kryddor för julstolle
8 gram salt
70 gram ägg
570 gram russin (olika sorter)
170 gram syltade apelsinskal
70 gram rom
500 gram mandelmassa

Garnering
Rikligt med skirat smör
Rikligt med florsocker

Metod:

  1. 24 – 48 timmar innan du börjar baka:
    Tvätta russinen noga – låt det vila i kallt vatten ca 5 – 10 minuter. Sila bort vatten och torka russinen noga. Blanda sedan russinen med syltade apelsinskal i en skål och häll i rom. Täck och låt stå minst 24 timmar.
  2. Ta ut smöret, mät upp och låt det rumstemepereras, det är inte någon katastrof om du missar det. Har du ont om tid tar du ut smöret, mäter upp och sedan river det på det grövsta sidan av rivjärnet, låter stå en stund (10 – 15 minuter).
  3. Värm mjölken till 37° grader Celsius. Smula jästen i en bunke eller skål, häll över mjölken och kör igång maskinen en kort stund så att jästen löser sig. 
  4. Häll i sockret och kryddorna, ägg (se notis) , mandelmjöl och blanda en kort stund – knappt en minut. 
  5. Häll i allt mjöl och låt maskinen gå ca 5 minuter i bakmaskinen. Först sakta och sedan öka hastigheten succesivt. 
  6. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter.
  7. Lägg till fruktblandningen och blanda ordentligt. 
  8. Ta upp degen på köksbänken och bearbeta det så att degen kommer ihop sig. 
  9. Dela degen i önskat antal bröd, forma varje bröd och lägg det sedan på bakplåtspapper – täck och låt jäsa 35 – 45 minuter. (Det här receptet ger 2450 gram totalt vilket gav 3 bröd á 816 gram vardera). 
  10. Under tiden kan du rulla mandelmassan som en korv, ungefär lika långa som själva brödet. täck och sätt åt sidan. 
  11. Värm ugnen 185° grader Celsius (varmluftsugn 165° Celsius.
  12. Kavla brödet till en oval form, lägg en sträng med mandelmassa i mitten och vik sedan över degen över mandelmassan. Viktig detalj: låt det inte gå hela vägen, det ska föreställa filten som Jesusbarnet sveptes i. Tryck till med kaveln över slutet av mandelmassan (se video). Lägg brödet på bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 – 45 minuter.
  13. Baka i ugn ca 30 minuter, ta ut brödet, pensla på skirat smör, lägg tillbaka i ugnen ytterligare 20 minuter eller till dess brödet har fått en fin färg.  Jag bakade bröden 50 minuter totalt eftersom bröden var ganska stora, du får känna efter. 
  14. Ta ut brödet och pensla på rikligt med skirat smör igen över och under. Häll rikligt med florsocker över och under. Klappa till det. Låt sedan bröden kallna under bakduk. Låt det stå över natten. 
Dagen efter strör du på ytterligare florsocker utan att klappa! Svep sedan in bröden i plastfolie och paketera om du vill ge det som gåva.

Noshe Jan! 

 

Tips:
Beträffande ägg i gram: Det är svårt när man anger exakt antal gram på ägg, ett bra sätt är att knäcka ägget i ett glas och vispa det, sedan kan du mäta upp det.

 För ett stort eller två mindre bröd

240 gram vetemjöl
70 gram mjölk
12 gram jäst
114 gram smör 
24 gram socker
90 gram mandelmjöl 
3 – 4 gram kryddor för julstolle
3 gram salt
25 gram ägg
190 gram russin (olika sorter helst)
60 gram syltade apelsinskal
25 gram rom
170 gram mandelmassa 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar